lauantai 3. marraskuuta 2012

Tad Williams: Varjojen leikki 1 ja 2


Varjojen leikki jatkaa Varjojen marssi-kirjan (tai kirjojen) aloittamaa tarinaa. Myös alkuperäiskielisen sarjan toinen osa on suomenkielisessä versiossa jaettu kahtia, joten esittelen taas molemmat kirjat yhtä aikaa. 

Varjojen marssin lopussa prinsessa Briony joutuu pakenemaan Etelänmaasta kotoaan, sillä kunnianhimoinen Hendon Tolly uhkaa tappaa hänet ja panna kaiken pidätetyn asemestarin Shason syyksi. Yhdessä Shason kanssa Briony joutuu piileskelemään ja pohtimaan kehen voisi luottaa saadakseen asemansa takaisin. Hendon Tolly pitää nyt valtaa Etelänmaassa sillä varjolla, että on Brionyn vastasyntyneen pikkuveljen ainoa huoltaja. Tämä pieni vauva on nyt Etelänmaan valtaistuimen perillinen, kun kuningas Olin on panttivankina ja Brionyn lisäksi tämän kaksoisveli prinssi Barrick on kadonnut. 

Barrick on mennyt Varjorajan taakse Varjorajan takaa tulleen sotajoukon komentajan lady Ysammezin jotenkin vallattua hänen mielensä. Vartiokaarti päällikkö Ferras Vansen lupasi Brionylle suojella Barrickia ja lähtee siksi tämän mukaan Varjorajan taakse. Pian heidän seuraansa liittyy myös qar Gyir, joka on saanut Ysammezilta tehtävän viedä eräs peili qarien kuninkaalle Ynnirille. Tämä peili on ainoa, joka voi auttaa qarien kuningatarta ja jollei peili tule perille ajoissa Ysammez hyökkää Etelänmaan linnaan ja kaikki ihmiset tulevat kuolemaan. Mutta sitten Barrick, Vansen ja Gyir jäävät vangiksi.

Qinnitan, Autarkki Sulepsisin entinen vaimo, on paennut Eristyksestä ja Autarkin käsistä. Tätä ei Autarkki sulata vaan laittaa erään parhaista miehistään, Daikonas Von, tämän perään. Qinnitan piileskelee Hierosolissa, jossa myös kuningas Olinia pidetään vankina. Sitten Autarkki hyökkää sinne. Etelänmaassa taas herttuatar Merolanna kuulee pieniltä katonharjalaisilta jotain kadonneesta pojastaan ja alkaa selvittää asiaa lisää. Ja vetää samalla jumalatar Zorian nunnan Uttan tutkimuksiinsa mukaan.

Uskonto alkaa kirjassa nousta suureen osaan ja samalla saatiin tietää enemmän maailman jumalista. Myös arvoituksia nousi esiin ja moneenkaan ei saatu vastausta tässä kirjassa. Varsinkin salaperäisen autarkin vaikuttimet ovat hämärän peitossa. Miksi hän on kiinnostunut on niin kiinnostunut Qinnitanista? Ja onko hänellä jokin muu syy hyökätä Hierosoliin kuin vain halu laajentaa valtakuntaansa.

Sarjan edetessä huomaa Varjojen marssin olevan hyvin samantyylinen kuin George R.R. Martinin Tulen ja jään laulu sarja. Kummassakin sarjassa taistellaan valta-asemasta ja tarinaa kerrotaan todella monista näkökulmista. Lisäksi molemmissa sarjoissa on perhe, joka hajoaa pitkin maailmaa (ja molempien perheiden tunnus on susi). Varjojen marssissa perhe on Eddonit ja Tulen ja jään laulussa Starkit.  Lisäksi molemmissa sarjoissa tulee pohjoisesta jokin pelottava yliluonnollinen uhka.

Kaiken kaikkiaan Varjojen leikki kirjat olivat jo paljon mielenkiintoisempia kuin Varjojen marssi kirjat. Tähän saattoi vaikuttaa se, että kirjan maailma ja henkilöt olivat jo tuttuja ja pääsi enemmän keskittymään itse juoneen. Juoni onkin hyvin mielenkiintoinen ja menee koko ajan jännittävämmäksi. Tämä on juuri sellaista fantasiaa, josta minä tykkään eniten.
Arvosana: 4.5/5

Tad Williams: Varjojen leikki 1: Ääniä metsässä
s.530
Varjojen leikki 2: Mustan maan salaisuudet
s.406
Varjojen marssi #2
Karisto 2008Ei kommentteja:

Lähetä kommentti