lauantai 12. lokakuuta 2013

David Nicholls: Sinä päivänä

Sinä päivänä on ollut jo pitkään lukulistallani. En kuitenkaan ole uskaltanut aiemmin tarttua siihen, koska pelkäsin ettei se kuitenkaan ole minun juttuni. Kirjasta tehtyä elokuvaa en ole nähnyt, enkä kirjailijan käsikirjoittamaa sarjaa Rimakauhua ja rakkautta, joten en oikein tiennyt mitä tältä kirjalta odottaa. Sen idea vaikutti kuitenkin niin mielenkiintoiselta, että lopulta se päätyi lukupinooni.

Kirja kertoo Dexteristä ja Emmasta, jotka tutustuvat 15. heinäkuuta 1988 valmistujaisjuhlissaan ja viettävät sen jälkeisen yön yhdessä. Siitä alkaa pitkä ystävyys, jota kirjassa seurataan joka vuosi 15. heinäkuuta melkein kahdenkymmenen vuoden ajan. Niihin vuosiin mahtuu mm. yhteisiä matkoja, mustasukkaisuutta ja välirikkoja.

Kirjan rakenne, joka sai minut alunperin kiinnostumaan kirjasta toimi hyvin. Ilman sitä kirja ei ehkä olisi ollut niin hyvä. Kirjan juoni  ei kovin omaperäinen ollut, mutta pidin siitä silti. Oli mielenkiintoista seurata Emman ja Dexterin kasvamista aikuisuuteen ja kuinka heidän suhteensa kehittyy siinä matkalla. Itse henkilöistä en kuitenkaan pitänyt. Varsinkin Dexter oli kamalan ärsyttävä hahmo alussa. Tuntui, että kaikki kävi hänelle liian helposti. Valmistumisen jälkeen Dexter lähtee matkustelemaan ja kyllästyttyään siihen hän pääsee noin vain televisioon. Dexter tuntui myös liian itsekeskeiseltä. Emma oli hiukan helpommin samaistuttava hahmo, mutta ei hänkään minun suosikikseni noussut.

Nautin enimmäkseen tästä kirjasta. Mutta sitten pääsin viimeisen sataan sivuun. Kirjan loppu ei ollut sellainen mistä pidän. Ja vielä pahemmaksi sen teki, että minusta kirjan loppua pitkitettiin liikaa. Kirjan viimeisen viidennen osan olisi voinut jättää ihan hyvin pois, niin loppu olisi toiminut paremmin. Tuo viimeinen osa ei vain tuonut kirjaan enää mitään uutta. Ilman tuota viidettä osaa olisin ehkä antanut arvosanaksi 4, mutta nyt se tippuu.
Arvosana: 3 / 5

David Nicholls: Sinä päivänä
Englannin kielinen alkuteos: One Day (2009)
Otava 2011
s. 505

30Koetus tilanne: 26 649 / 30 000

1 kommentti:

  1. Minä luin tämän myös melko hiljattain ja pidin siitä todella. Tämä on jollakin tapaa niitä kirjoja, jotka pitää lukea tunteella, ei niinkään järjellä. Nicholls on kirjoittanut myös Rimakauhua ja rakkautta -sarjaa ja pidin myös siitä ja tässä kirjassa oli todella paljon samaa kuin sarjassa. Loppu kieltämättä oli aika masentava, kummassakin.

    VastaaPoista