perjantai 23. marraskuuta 2012

Tad Williams: Shadowheart

Shadowheart on viimeinen osa Varjojen marssi sarjaan. Siinä prinsessa Briony Eddon on palaamassa kotiinsa Etelänmaahan. Hänen tarkoituksenaan on saadaa vallattua isänsä valtaistuin takaisin vallananastaja Hendon Tollylta. Avukseen hän on saanut Syanin prinssin Eneasin ja tämän joukot. Myös Brionyn kaksoisveli Barrick on palaamassa Etelänmaahan qarien kuningattaren Saqrin kanssa. Barrick on saanut Varjorajan takana selville olevansa sukua qarien kuninkaalle ja on saanut mieleensä kaikkien aiemmin eläneiden kuninkaiden tiedot. Samalla kun Barrick yrittää oppia elämään sen kanssa hän yrittää estää sodan qarien ja ihmisten välillä.

Etelänmaassa on kuitenkin tilanne muuttunut hänen poissaolonsa aikana. Ferras Vansen on saanut aikaan väliaikaisen rauhan qarien kanssa ja Funderlingit ovat yhdistäneet voimansa qarien kanssa Etelänmaahan saapuvaa Autarkki Sulepsista vastaan. Autarkki nimittäin aikoo herättää nukkuvan kuolemanjumalan Kerniosin ja se onnistuu vain Keskikesän päivänä Etelänmaan linnan alla. Jos Autarkki onnistuu yrityksessään koko maailma tuhoutuu. Ja kaikista suurimmassa vaarassa on Brionyn ja Barrickin isä kuningas Olin ja nuori tyttö Qinnitan, koska heidän kummankin suonissa virtaa jumalan veri.

Vaikka suurimmat taistelut Autarkkia vastaan käydään linnan alla, myös linnan sisällä pelätään Autarkkia. Vain vallananastaja Hendon Tolly ei näytä piittaavan hänestä. Hendonilla on nimittäin sama tavoite kuin autarkilla eli herättää jumala. Avukseen hän on pakottanut runoilija Matt Tinwrightin. Onnistutaanko sekä Hendon Tolly että Autarkki Sulepsis pysäyttämään ajoissa?

Shadowheartissa sidottiin aika hyvin kaikki aukinaiset langanpäät yhteen. Kirja oli jännittävä ja suuria yllätyksiäkin mahtui mukaan. Kirja koukutti ja ei olisi oikein muuta malttanut tehdä kuin lukea, että saisi tietää miten kaikille tutuksi tulleille hahmoille oikein käy. Loppu ei kuitenkaan ollut minun mieleeni. Se oli ehkä vähän liian surullinen minun makuuni. Myös lopputaistelun loppu oli vähän sekava. Sen loppuessa ei oikein tajunnut, että kaikki uhka oli ohi, kun kirjassa oli vielä sivujakin jäljellä aika tavalla.

Jotenkin tästä kirjasta jäi vähn omituinen olo. En olisi halunnut sen loppuavn niin ja siksi muuten loistavan kirjasta jäi mieleen vain pettymys. Toisaalta kirjan loppu sopii hyvin sarjan tunnelmaan joten se on sikäli onnistunut. Ja loppua lukuun ottamatta tykkäsin kyllä kirjasta ja koko sarjasta.
Arvosana: 4½/5

Tad Williams: Shadowheart 
Shadowmarch #4
Daw Books 2011
s. 722

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti