perjantai 12. heinäkuuta 2013

Diana Wynne Jones: Liikkuva linna

Joulun aikaan tuli katsottua elokuva Liikkuva linna melkein kokonaan. Elokuva oli ihan mielenkiintoinen ja se sai kiinnostumaan myös kirjasta, johon elokuva perustuu. Diana Wynne Jonesin kirjoja olen jonkin verran nuorempana lukenut, mutta tämä on jäänyt lukematta.

Sophie on vanhin kolmesta lapsesta ja siksi tuomittu epäonnistumaan kaikessa mihin ryhtyy. Eräänä päivänä hattukauppaan, jossa Sophie on töissä ilmestyy Erämaan noita, joka muuttaa Sophien vanhaksi. Sophie lähtee kotoaan ja muuttaa velho Howlin liikkuvaan linnaan. Velho Howlin sanotaan syövän nuorten tyttöjen sydämiä, mutta vanhana naisena Sophie uskoo olevansa turvassa. Linnassa on myös tulidemoni Calcifer, jolta Howl saa voimansa. Sophie lupaa vapauttaa Claciferin sopimuksesta Howlin kanssa ja vastapalvelukseksi Clacifer purkaa Erämaan noidan lumouksen. Siispä Sophie jää liikkuvaan linnaan selvittämään miten voi auttaa Calciferia.

Liikkuvan linnan alku oli hyvin mielenkiintoinen. Maailma vaikutti kiinnostavalta ja Sophien muutos vanhaksi vaikutti lupaavalta juonen suhteen. Mutta noin puolivälistä lähtien kirja alkoi mielestäni junnata paikallaan. En tiedä miksi, mutta jotenkin kirja ei enää tuntunut niin hyvältä kuin aluksi vaikutti. Kirjan juoni oli melko monimutkainen ja kun luki kirjaa pätkissä aina, kun vain oli aikaa, oli välillä vähän ulalla mitä oikein tapahtui. Kaikista henkilöistäkin oli välillä vaikeaa olla selvillä kuka oikein oli kuka.

Pelkäsin etukäteen, että elokuvan nähtyäni kirjalla ei ole mitään uutta annettavaa minulle. Väärässä olin. Elokuvan ja kirjan juoni eroavat malko paljon toisistaan. Siinä mielessä kirja oli mielenkiintoisempi kuin osasin odottaakaan.

Liikkuva linna oli ihan mielenkiintoinen, mutta myös vähän sekava lukukokemus. Ehkä kirjasta saisi toisella lukukerralla enemmän irti, mutta nyt se ei suosikkieni joukkoon yllä. Se oli kuitenkin ihan kiva lukea ja varmaan tutustun myös sen jatko-osiin.
Arvosana: 3 / 5

Diana Wynne Jones: Liikkuva linna
Englanninkielinen alkuteos: Howl's Moving Castle (1986)
WSOY 2005
323 s.

Liikkuva linna -sarja:
Liikkuva linna
Leijuva linna
Rönsyilevä talo

30Koetus tilanne: 18 367 / 30 000

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti