keskiviikko 9. toukokuuta 2012

Brian Jacques: Pahan jälkeläinen

Pikku siilit tallustelivat esiin, nykivät otsapiikkejään kunnioittavasti ja ryhtyivät lausumaan:
"Kiitos paljon, herra Haukka ja herra Mäyrä..."
"Siitä, että pelastitte kaikki tämän luolan asukkaat..."
"Niiltä ilkeiltä ketuilta..."
"Joo, tuhmilta, tuhmilta ketuilta!"
"Pahoilta kirppuisilta ketuilta!"
"Inhottavilta, rähmäkäpäläisiltä, haisuliketuilta!"
(Pahan jälkeläinen s.38)

Pahan jälkeläinen on kahdeksas osa Redwallin taru sarjassa. Redwallin taru kertoo hiiri luostari Redwallista, jossa asuu kilttejä eläimiä kuten hiiriä, myyriä, mäyriä, oravia, saukkoja ja siilejä. Joka kirjassa Redwallin väki joutuu taistelemaan jotain pahaa eläintä kuten rottaa, kärppää, kettua tai hilleriä vastaan, joka kaiken lisäksi johtaa näistä pahoista eläimistä koostuvaa armeijaa.

Pahan jälkeläinen kirjassa päähenkilönä on mäyrä Päivänsäde Nuijamäyrä. Ilkeä hilleri Swart Kuusikynsi armeijoineen pitää tätä vankinaan. Sitten lumimyrsky jäädyttää tornihaukka Tuulisiiven puuhun kiinni lähelle Swartin leiriä. Päivänsäde sulattaa Tuulisiiven irti ja Tuulisiipi vapauttaa Päivänsäteen Swartin orjuudesta. Kostoa vannoen Swart lähtee jahtaamaan Päivänsädettä ja Tuulisiipeä. Tämä takaa-ajo jatkuu monta vuotta, kun Päivänsäde alkaa vaeltaa kohti Salamandastronia, jonka mäyrävaltiaaksi Päivänsäde on syntynyt.

Jahdatessaan Päivänsädettä Swart kulkee Redwallin luostarin läheltä ja siellä hänen armeijastaan jää jälkeen Swartin poika. Hiirineito Muratti Redwallin luostarista alkaa huolehtimaan tästä pienestä hillerinpoikasesta Verhosta. Mutta voiko hilleristä kasvattaa kunnon eläimen vai tuleeko hänestä isänsä tapaan paha?

Tässä kirjassa on oikeastaan kaksi erillistä tarinaa, jotka yhdistyvät vasta aivan lopussa. Ensimmäinen kertoo Swartin ja Päivänsäteen sodasta ja toinen Verhosta ja tästä huolehtivasta Muratista. Päivänsäteen tarina on tuttua Redwall tarinaa eli hyvät eläimet nokkelasti keksivät eri tapoja voittaa tyhmät ja pahat eläimet. Mutta Verhon tarina kiehtoi paljon enemmän, kun siinä pohdittiin voiko pahaksi eläimeksi syntyneestä kasvattaa hyvän.

Pahan jälkeläinen on jälleen suhteellisen ennalta arvattava kirja. Juoni kuitenkin poikkesi hiukan tavanomaisesta Redwall kaavasta, jossa hyvät eläimet löytävät arvoituksen, jota ratkoen osa eläimistä lähtee matkalle, jolta he löytävät ratkaisun kaikkiin ongelmiinsa. Kuitenkin tutut hahmot, kuten Pomomyyrä ja Log-a-log esiintyivät kirjassa. Hauska uutuus hahmo oli jänis Josse, joka halusi olla orava. Harmi vain ettei hänen roolinsa kirjansa ollut kovin suuri. Kaiken kaikkiaan kirja ei ollut kovin suuri lukuelämys, mutta kyllä sitä luki paremman puutteessa.
Arvosana 2/5


Jacques Brian: Pahan jälkeläinen
Redwallin taru # 8
Otava 2002
365 sivua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti