sunnuntai 10. helmikuuta 2013

Lauren Oliver: Delirium -rakkaus on harhaa

Kuvan lähde: www.wsoy.fi
Jostain blogista luin, että tämä kirja olisi Nälkäpelin ja Tarkoitetun sekoitus. Pakkohan se oli kokeilla pitääkö tuo väite paikkansa.

Tulevaisuudessa rakkaus, amor deliria nervosa, on sairaus. Onneksi on keksitty proseduuri, jossa ihmisten aivoja sorkitaan, niin etteivät he voi enää tuntea voimakkaita tunteita, eivätkä siis myöskään rakkautta. 17-vuotias Lena odottaa jo kovasti, että täyttäisi 18 ja pääsisi prosessiin. Lenan äiti ja sisko ovat jo sairastuneet rakkauteen. Lenan sisko saatiin pelastettua, mutta äitiä ei. Nyt Lena pelkää, että hän on muita alttiimpi sairastumaan. Eikä hän ole väärässä, kun hän tapaa Alexin, joka on yhteiskunnan ulkopuolelta Korvesta ja kaiken lisäksi Alex kapinoi yhteiskuntaa vastaan.

Delirium oli kyllä hyvin samankaltainen kuin Ally Condien Tarkoitettu. Molemmissa yhteiskunta päättää mitä musiikkia ihmiset saavat kuunnella, mitä elokuvia katsella. Molemmissa yhteiskunta päättää mitä nuoret alkavat opiskelemaan ja millaista työtä he alkavat tekemään. Molemmissa yhteiskunta päättää nuorten parin, jonka kanssa heidän on elettävä koko loppuelämänsä. Kuitenkin Deliriumin maailma on minusta kamalampi, kun siellä ei saa tuntea rakkautta. Se on rikos. Toista ihmistä ei saa halailla, ei saa tanssia, edes omaa lastaan ei saa lohduttaa, jos tämä loukkaa itseään ilman, että toiset ihmiset katsovat kieroon. Illalla yhdeksältä astuu voimaan ulkonaliikkumiskielto nuorille, jotka eivät ole vielä käyneet proseduurissa. Valvojat kulkevat silloin kadulla ja kurkistelevat ihmisten ikkunoista sisään, ettei siellä vaan tapahdu mitään kiellettyä. Kaiken kaikkiaan kamala maailma.

Tämä kirja kyllä imi mukaanaan aivan eri tavalla kuin Tarkoitettu. Ehkä se johtuu siitä, että tässä kirjassa Lenan asema ei ollut niin onnellinen kuin Tarkoitetun Cassien. Oli helpompi ymmärtää miksi Lena alkoi kapinoimaan. Minusta siis Delirium on rutkasti parempi kuin Tarkoitettu. Ja kirjan loppu oli jännittävä, vaikka olinkin hieman spoilautunut siitä etukäteen. Kirjan mielenkiintoisinta antia oli kuitenkin sen maailma.
Arvosana: 4 ½ /5

Lauren Oliver: Delirium -rakkaus on harhaa (Delirium)
Delirium -trilogia #1
WSOY 2011
s.351

30Koetus tilanne: 4 421/30 000


6 kommenttia:

 1. Itsekin pidin tästä, mutta mielestäni tämän kakkososa on kyllä parempi. Kannattaa lukea. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En taida jaksaa odottaa, että saan kakkososan käsiini.

   Poista
 2. Minä pidin tuosta myös todella paljon. ♥
  Päähenkilön asenne, tunteet ja ajatukset saivat ainakin minut syttymään koko kirjalle. Toinen osa tosin on ehkä vähän parempi, sillä siinä Lena on vahvempi. =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi, että kun te kehutte tuota toista osaa ja en saa sitä ihan heti käsiini. No hyvää kannattaa odottaa.

   Poista
 3. Minulla oli hiukan ongelmia tämän kirjan romanssin kanssa, koska kaikki se tapahtui vähän turhan helposti. Mutta Delirium oli kuitenkin ehdottomasti laatu luettavaa, ja pidin siitä paljon enemmän kuin Tarkoitetusta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei minustakaan tuo romanssi ihan kaikkein mielenkiintoisin juttu ollut tuossa kirjassa.

   Poista