lauantai 4. toukokuuta 2013

Terry Pratchett: Hirmurykmentti

Jälleen jatkoin Kiekkomaailma kirjojen läpikäymistä. Ei näitä varmaan ole enää monta minulla lukematta. Kovin suuria odotuksia  minulla ei ollut tätä kirjaa kohtaan ja tämä tuli luettavakseni vain siksi, että haluan lukea kaikki Kiekkomaailma kirjat.

Hirmurykmentti kertoo pienestä maasta Borograviasta, joka on jatkuvasti sodassa naapuri maidensa kanssa. Majatalon pitäjän tytär Polly Perks leikkaa hiuksensa, pukeutuu mieheksi ja liittyy armeijaan etsiäkseen veljensä Paulin. Hänen lisäkseen samaan aikaan armeijaan on liittymässä myös mm. vampyyri ja peikko. Hyvin pian Polly huomaa, ettei kaikki olekaan sitä miltä näyttää ja hän ei olekaan armeijan ainoa naispuolinen sotilas vaikka mieheksi pukeutunut nainen onkin Iljetys Borogravian jumalan Nugganin mielestä (niin kuin aika moni muukin asia).


"Hyvä. Hyvä." Jackrum perääntyi. "Olemme matkalla rintamalle, pojat. Sotaan. Entä missä on paras paikka olla pahan sodan aikana? Paitsi tietysti kuussa? Eikö kukaan tiedä?"
Jade kohotti hitaasti kättään.
"Antaa kuulua", kersantti kehotti.
"Armeijassa, kessu", peikko vastasi. "Siksi kun..." Hän alkoi laskea sormillaan. "Yksi: siellä saa aseita ja haarniskan ja muuta sellaista. Kaksi: sun seurassa on paljon muita aseistettuja miehiä. Tuota... monta: sulle maksetaan palkkaa ja saat paljon parempaa murkinaa kuin siviilissä. Tuota... paljon: jos sä antaudut, sut otetaan sotavangiksi, ja sellaisille on omat säännöt niinku Ei Saa Potkia Vankeja Päähän ja muuta sellaista, sillä jos sä potkit niiden sotavankeja päähän, niin ne potkivat teidän sotavankeja päähän niin että se on niinku sä potkisit itseäsi päähän, mutta missään säännöissä ei kielletä potkimasta vihollisen siviilejä päähän. Mä tiedän vielä muitakin juttuja, mutta multa loppuivat numerot."
(Hirmurykmentti s. 136-137)


Hirmurykmentti oli mukava yllätys. Se oli nimittäin tavallistakin mielenkiintoisempi Kiekkomaailma kirja. Nokkela Polly oli mielenkiintoinen hahmo puhumattakaan muista hänen osastoonsa kuuluvista henkilöistä, joihin kuului esimerkiksi hyvin uskonnollinen Wazzer, verenhimonsa kahvinhimoon vaihtanut vampyyri Maladict (ja kahvi tietenkin loppuu), kaiken kokenut kenraali Jackrum ja kokematon lukutoukka luutnantti Blouse. Myös vanhoja tuttuja vilahtelee mukana, kuten Vimes ja toimittaja William de Worde.

Hirmurykmentti oli paitsi hauska myös yllättävän mielenkiintoinen kirja. Ennen sen aloittamista pelkäsin vähän, että kuinka kauan minulta menee melkein 400 sivun lukemiseen, kun yleensä Pratchettin kirjoja on hieman hidasta lukea. Yllättäen sivut kääntyivät yllättävän nopeaa tahtia, kun kirjan tapahtumat veivät mukanaan. Ihan täysin en tähän kirjaan rakastunut, mutta odotuksiin verrattuna se oli oikein mukava lukukokemus.
Arvosana: 3½ / 5

Terry Pratchett: Hirmurykmentti
Englannin kielinen alkuteos:Monstrous Regiment (2003)
Kiekkomaailma # 31
Karisto 2011
s. 388

30Koetus tilanne: 11 770 / 30 000

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti