tiistai 20. elokuuta 2013

Mauri Paasilinna: Rovaniemi -sarja

Enni Mustosen Lapinvuokko kirja herätti kiinnostukseni Lapin sotaa kohtaan. Vanhempieni kirjahyllystä bongasin silloin tämän Rovaniemi sarjan, jonka ensimmäinen osa vaikutti saman tyyliseltä kuin Mustosen kirja. Nyt sain viimein aloitettua ja koko sarja tuli luettua saman tien.

Rovaniemi sarjan ensimmäisessa osassa Sotamorsian alkaa jatkosota. Kaunis nuori ylioppilas Eila on juuri mennyt kihloihin Veikkonsa kanssa. Kielitaitoisena Eila pääsee töihin saksalaisille, joita on saapunut Rovaniemelle paljon. Pian Eila huomaa rakastuneensa esimieheensä Hans Schreiberiin. Eilan kihlattu Veikko taas pääsee kaukopartioon. Partioiminen vihollisen puolella on vaarallista, kun koko ajan uhkaa paitsi kuolema myös vielä pahempi kohtalo: vangiksi jääminen. Onneksi kaukopartiosta saa usein lomia ja Veikko pääsee käymään morsiammensa luona.


Toisessa osassa Korpivaellus Eila lähtee Helsinkiin opiskelemaan kauppakorkeakouluun. Hans Schreiber kiertelee edelleen Eilan kimpussa. Myös Eilan lapsuuden ystävä Ilmari on päättänyt saada Eilan vaimokseen. Veikon uskotaan kuolleen, mutta oikeasti tämä on sotavankina Venäjällä. Veikko ja pari muuta vankia suunnittelevat pakoa takaisin Suomeen. Helppoa se ei kuitenkaan tule olemaan.

Kolmannessa osassa Vihkiloma Veikko toipuu vankeudesta Karhumäen sotasairaalassa. Siellä hän rakastuu reippaaseen ylihoitajaan Verna Välimäkeen. Pian sen jälkeen, kun Veikko on päässyt toipumislomalle kotiin Rovaniemelle, myös Verna kutsutaan sinne ja pian suunnitellaan jo häitä. Kauan Veikko ei kuitenkaan voi nauttia Vernan seurasta, kun rintama taas kutsuu. Eila taas keskittyy opiskeluun, mutta koko ajan kaihertaa huoli Hans Schreiberista, joka on kadonnut. Elämä sota-ajan Helsingissä ei kuitenkaan ole helppoa, kun kaikesta on pulaa ja ihan milloin vain voi tulla pommitus, joka muuttaa elämän täysin.

Jäämeren tie päättää Rovaniemi sarjan. Eilaa syytetään karanneen saksalaisen piilottelusta ja pakoon auttamisesta. Neuvostoliiton kanssa saadaan solmittua rauha, mutta sitten syttyy Lapin sota, kun saksalaiset pitää ajaa Suomesta pois. Samalla koko Lappi evakuoidaan. Siispä Veikon äiti ja nuoremmat veljet viedään Ruotsiin, kun taas Eila pääsee työpaikkansa mukana Ouluun, minne suuntaa myös liikemies Ilmari Ranta. Veikon sota ei ole vielä ohi vaan hän joutuu koluamaan vielä Lapinkin erämaita saksalaisten perässä.

Rovaniemi sarjan taso vaihteli minusta paljon. Ensimmäinen kirja Sotamorsian oli melko mitäänsanomaton, mutta se loppui niin jännittävään kohtaan, että myös seuraava osa piti lukea. Toinen osa Korpivaellus olikin sitten hyvin mielenkiintoinen. Oli jännittävää seurata pääseekö Veikko pois sotavankeudesta. Eilan osuudet kirjasta olivat edelleen vähän tylsiä, mutta onneksi hänestä ei kerrottu toisessa osassa kovin paljon, vaan keskityttiin Veikkoon. Kolmas osa Vihkiloma ei ollut ollenkaan minun mieleeni. Sarjan juoni alkoi menemään sellaiseen suuntaan mistä en pitänyt ja varsinkin erään henkilön kuolema järkytti paljon. Kolmas osa oli muutenkin melko synkkä. Neljäs ja viimeinen osa Jäämeren tie oli taas keskikastia. Juoni ei paljon edellisestä osasta parantunut, mutta Lapin sodasta ja varsinkin evakoiden kokemuksista oli mielenkiintoista lukea.

Kirjan henkilöistä en oikein pitänyt. Varsinkin Eilan isä Eino oli ensimmäisen kirjan ajan todella inhottava ja vaikka välillä häntä säälikin hänen vastoinkäymistensä vuoksi, ei hän kuitenkaan muuttunut yhtään pidettävämmäksi. Yllättäen eniten tässä sarjassa pidinkin sankarillisesta Veikosta, joka kohtaa vastoinkäymisen toisensa jälkeen, mutta silti ei anna sodan sekoittaa täysin päätään ja hänellä riittää myös hiukan myötätuntoa viholliselle. Vain mustasukkaisuus saa Veikon pään välillä sekoamaan.

Miinusta sarja saa minulta melkein jokaisen luvun aloittavasta historian luennosta kyseisen ajanhetken tilanteesta maailmalla. Vaikka ne tietyssä mielessä ovatkin ihan mielenkiintoista tietoa, ne kuitenkin jäivät minusta hiukan irrallisiksi. Olisi ollut parempi jos nämä tiedot olisi kerrottu vaikka henkilöiden puheiden yhteydessä. Muutenkin kirjan kerronta oli mielestäni jotenkin tönkköä.

Ensimmäisen kirjan perusteella olisi voinut luulla lukevansa jonkinlaista rakkaus romaania, mutta seuraavat osat painottuivat enemmän sotakirjallisuuden puolelle. Ja koska paljon oli pelkkien taisteluiden kuvausta ja tarpomista erämaassa vihollista paeten, eikä ne minua paljon kiinnostaneet. Myöskään sarjan loppu ei ollut oikein minun mieleen. Sarjaa ei voi suositella kovin herkille ihmisille. Varsinkin rintamalta kuvaillaan kammottavia kuolemia. Esimerkiksi useamman sotilaan murskaantuminen panssarivaunun alle kuvaillaan melko tarkkaan. Mutta jos Jatko- ja Lapin sota ja niiden aikainen elämä kiinnostaa, niin kannattaa tutustua tähän sarjaan.
Arvosana: 3 / 5

Rovaniemi -sarja:

Mauri Paasilinna: Sotamorsian
Gummerus 2004
384 s.

Mauri Paasilinna: Korpivaellus
Gummerus 2005
381 s.

Mauri Paasilinna: Vihkiloma
Gummerus  2006
381 s.

 Mauri Paasilinna: Jäämeren tie
Gummerus 2007
387 s.

30Koetus tilanne: 23 055 / 30 000

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti