sunnuntai 25. elokuuta 2013

Terry Pratchett: Muks!

Vaihteeksi taas matkasin Kiekkomaailmaan.

Ankh-Morporkissa on viime aikoina ollut melko levotonta, kun kuuluisan peikkojen ja kääpiöiden välisen taistelun, Koomin laakson taistelun, vuosipäivä lähestyy. Peikot ja kääpiöt tuntuvat koko ajan olevan toistensa kimpussa. Sitten eräs vanhoillisten kääpiöiden, gragien, johtaja löydetään kuolleena vieressään peikon nuija. Sam Vimes ja muu vartiosto alkaa tietysti kääpiöiden vastustuksesta huolimatta tutkia murhaa.

Muks! käsittelee vakavia teemoja joista suurimpana esiin nousee kahden rodun välinen vihanpito, jolle ei kunnollista syytä ole. Kirjassa viitataan mm. myös naisten alistamiseen, kun vanhoillisten kääpiöiden mielestä naispuoliset kääpiöt eivät saa näyttää olevansa naisia. Jo kääpiö käyttämässä hametta on suuri kauhistus heille. Tämä olikin varsin mielenkiintoista luettavaa varsinkin kun näitä teemoja käsiteltiin Pratchettille ominaiseen tyyliin huumorilla.

Uusin tulokas vartiostoon oli vampyyri Salli ja se aiheuttaa ongelmia ihmissusi Angualle. Ihmissudet ja vampyyrit kun eivät tule kovin hyvin toimeen keskenään. Siispä Anguan ja Sallin seuraaminen olikin minusta kirjan mielenkiintoisinta antia. Hauska oli myös seurata kuinka Sam Vimes kiiruhti aina kello kuusi kotiin lukemaan pojalleen pikku Samille kirjaa "Missä minun lehmäni?". Nämä olivatkin ehkä kirjan parhaita hetkiä.

Niin kuin varmaan on jo käynyt selväksi, vartiostosta kertovat kirjat eivät kuulu suosikkeihini ja en tykkää Sam Vimesista. Mutta, kun olen näin pitkälle päässyt, niin pakkohan se on kaikki Kiekkomaailma kirjat lukea. Muksin suhteen odotukset eivät siis olleet kovin korkealla ja siihen nähden tämä kirja oli yllättävänä viihdyttävä. Sam Vimesista en vieläkään oppinut pitämään, mutta ajoittain tätä kirjaa oli vaikea päästää käsistään. Ei tämä paras Kiekkomaailma kirja ole, mutta ei kyllä huonoinkaan.
Arvosana: 3 / 5

Terry Pratchett: Muks!
Englannin kielinen alkuteos: Thud!
Karisto 2012
368 s.

Kiekkomaailma-sarja:
Magian väri
Valon tanssi
Johan riitti!
Mort
Velhous verissä
Noitasiskokset
Pyramidit
Vartijat hoi!
Eric
Elävät kuvat
Viikatemies
Noitia maisemissa
Pienet jumalat
Herraskaista väkeä
Vartiosto valmiina palvelukseen
Elävää musiikkia
Kiintoisia aikoja
Naamiohuvit
Savijaloilla
Valkoparta Karjupukki
Pojat urhokkaat
Viimeinen manner
Carpe jugulum
Maanalainen elefantti
Totuuden torvi
Aikavaras
The Last Hero
Yövartiosto
Hirmurykmentti
Posti kulkee
Muks!
Lyödään rahoiksi
Unseen Academicals
Snuff
Raising Steam (tulossa syksyllä)

30Koetus tilanne: 23 423 / 30 000

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti