lauantai 29. syyskuuta 2012

Terry Pratchett: Totuuden torvi

"Valhe ehtii kiertää koko maailman, kun totuus vasta kiskoo saappaita jalkaan."
Tämä sanonta toistuu 25. Kiekkomaailma kirjassa useaan otteeseen. Kirja alkaa siitä, kun kääpiöt keksivät painokoneen. William de Worde on kirjoittanut jo pitkään uutiskirjettä Ankh-Morporkin tapahtumista tärkeille (ja tarpeeksi rikkaille) ihmisille ympäri maailmaa. Sitten hän törmää kääpiöihin, jotka saavat hänet laajentamaan toimintaansa ja siten perustamaan Ankh-Morporkin ensimmäisen sanomalehden Ankh-Morporkin uutiset. Avukseen William palkkaa kauniin ja lahjakkaan uutisjuttujen kirjoittajan Sakariinan ja vampyyri-ikonografisti (Kiekkomaailman vastine valokuvaajalle) Oton, joka palaa poroksi melkein joka kerta, kun hän ottaa kuvan.

Kaikki eivät kuitenkaan pidä uudesta painokoneesta ja varsinkin kaivertajien kilta aiheuttaa Williamille ongelmia, sillä painokone vie kaivertajien työt. William yrittää kirjoittaa lehteensä vain tosia juttuja, mutta pian hän saa kilpailijakseen Ilta-huuto nimisen lehden, johon kirjoitetaan juttuja, jotka eivät voi mitenkään olla totta, mutta joka kiinnostaa ihmisiä enemmän.

Myöskään hullunkuriset vihannekset eivät voi täyttää lehteä ikuisesti. Sitten Patriisi vaikuttaa tulleen hulluksi ja yrittäneen tappaa avustajansa ja varastaa kaupungin kassan. Jutussa vaikuttaa olevan jotain hämärää ja siksi William alkaa selvittää juttua ja raportoi tapauksesta säännöllisin väliajoin lehteen.

Tällä kertaa Pratchett siis otti kohteekseen lehdistön. Heti kun kaupungissa sattuu jotain, on William paikalla muistivihko ja kynä tanassa kyselemässä ihmisiltä heidän nimiään ja minkä ikäisiä he ovat. Aamuisin William kuuntelee majapaikkansa aamiaispöydässä, mitä mieltä muut samassa täyshoidossa olevat, jotka eivät tiedä Williamin tekevän lehteä, ovat uusimmista uutisista. Päähuomion kirjassa saa kuitenkin Patriisin rikos. Kirjassa seurataan sekä Williamin selvitysyrityksiä, että rikoksen toteuttaneiden herra Pistoksen ja herra Tulppaanin edesottamuksia.

Totuuden torvessa oli taas paljon hauskoja oivalluksia, mutta se oli minun makuuni liian dekkarimainen. Eli jos dekkareista ja Pratchettista tykkää niin kannattaa kyllä lukea, mutta minuun tämä ei nyt kovin paljon iskenyt.
Arvosana: 3/5

Terry Prattchett: Totuuden torvi (The Truth)
Kiekkomaailma #25
Karisto 2000
s.370

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti