maanantai 24. kesäkuuta 2013

Iain M. Banks: Muista Flebasta

Olen jo pitkään ajatellut tutustua kunnolla scifiin, mutta en ole vain saanut innostuttua siitä. Ihan vasta kuitenkin luin, jostain netistä, että Iain Banksin scifi.kirjat ovat hyviä. Päätin siis kokeilla lukea niitä. Muista Flebasta aloittaa Banksin Kulttuuri sarjan.

Muuttuja Bora Horza Gobuchul on Kulttuurin ja idiriläisten välisessä sodassa idiriläisten puolella. Hän saa tehtäväkseen etsiä paenneen Kulttuurin Mielen, joka piileskelee kuolleessa Scharin maailmassa. Ennen sinne pääsyä, Horza kuitenkin joutuu avaruuskaappareiden alukselle. Horza liittyy näiden kaappareiden joukkoon ja kokee heidän kanssaan monia seikkailuja ennen kuin pääsee todellisen tehtävänsä pariin.

Aluksi kirjan lukeminen oli melko hidasta, kun tälliaseen tyyliin ei ole tottunut. Varsinkin kaikki varppaamiset ja useat muut termit menivät yli ymmärryksen. Myös lyhenteiden käyttö hiukan sekoittu. Vähitellen kirjaan kuitenkin alkoi päästä sisälle ja loppujen lopuksi se oli ihan mukava lukukokemus.

Muista Flebasta lähtee käyntiin melko hitaasti ja se olikin aluksi hiukan tylsä. Vähitellen kuitenkin kiinnostus tapahtumiin nousi vaikka monien tapahtumien kertomiseen meni turhankin monta sivua. Kuitenkin pidin tästä kirjasta yllättävän paljon. Tulen kyllä jatkamaan tämän sarjan parissa ja seuraava osa onkin jo seuraavana lukulistalla.
Arvosana: 3/5

Iain Banks: Muista Flebasta
Englannin kielinen alkuteos: Consider Phlebas (1987)
Loki-Kirjat 1993
479 s.

Kulttuuri:
Muista Flebasta
Pelaaja
Aseiden käyttö
The State of the Art
Excession
Inversions
Tähystä tuulen puolta
Matter
Pintakuvio
The Hydrogen Sonata

30Koetus tilanne: 16 919 / 30 000

1 kommentti:

  1. Hienoa, lisää Banksin lukijoita ja päädyit pitämäänkin vielä! :)
    Minä olen pysähtynyt Aseiden käytön jälkeen ja seuraavana olisi vuorossa Excession (tai The State of Artin novellit). Olen pitänyt paljon tähän astisista - itse asiassa jokainen on ollut parempi toistaan. Banksin avaruusaluksilla on hillittömiä nimiä, hän on/oli kuuluisa niistä.

    VastaaPoista