perjantai 14. kesäkuuta 2013

Terry Pratchett: Tähtihattu

Vaikka pidin edellisestä Tiffany Särkkysestä kertovasta kirjasta, tämän aloittaminen kesti. En varmaan vain uskonut, että tämä voisi olla yhtä hyvä ja siksi valitsin mielenkiintoisempia kirjoja ensin luettavaksi. Nyt oli kuitenkin tämäkin tarttunut mukaan kirjastosta.

Tiffany pääse opiskelemaan noidaksi neiti Tasasen luokse, jolla on kaksi ruumista. Kaikki ei kuitenkaan mene suunnitelmien mukaan sillä Tiffany herättää oudon kekomuksen huomion, joka ottaa valtaansa sellaisia ihmisiä (ja eläimiä ), joilla on jonkinlaista voimaa. Nac Mac Feeglet saavat selville kekomuksen aikeet ja lähtevät pelastamaan Tiffanya. Mutta ehtivätkö he ajoissa?

Tämä toinen Tiffany Särkkysestä kertova kirja oli mielestäni vielä parempi kuin edellinen Edellisessä kirjassa tuntui, että Tiffany oli liiankin nokkela ja oikein mistään ei ole vastusta hänelle. Nyt Tiffanyn imagoon tulee pieni särö, kun kaikki noita temput eivät sujukaan häneltä aivan yhtä helposti kuin muilta noita oppilailta. Uusia henkilöitä riitti, joista mielenkiintoisimpia oli noita oppilas Petulia, joka on kaikessa samaa mieltä muiden kanssa ja aloittaa jokaisen lauseensa sanalla "tuota". Sen sijaan noita oppilaiden johtaja Annagramma oli vähän tylsä toisten pomottaja.Vanhoista tutuista Nac Mac Feeglejen ja Muori Säävirkun mukana olo piristi kirjaa kummasti.

Muukalainen näet puhui itsekseen. Se tarkoitti sitä, että osat hänestä puhuivat toisille osille. Koko ajan.
"Hoo täällä alahalla on aika tymäkkä lemu, sen saatte uskoa! Musta tuntuu, että olis mun huki nousta päähän!"
"Hah, mukavat paikat teillä pojilla on mahassa, me jalaat sitä saadaan tehdä kaikki oikiat työt!"
Siihen totesi oikea käsi: "Vai jalaat? Te ette kennaa mitä 'oikia työ' edes on! Kokeilisit miltä tuntuu olla hanskaan tungettuna! Hoo, tää touhu on ihan hiiripillistä! Meikäpoika meinaa nyt oikoa koipiaan!"
Matkustajat seurasivat kauhistuneen hiljaisuuden vallassa, kuinka toinen miehen hansikkaan verhoamista käsistä putosi paikaltaan ja lähti vaeltelemaan pitkin istuinta. 
"Hoo joo, eipä ole elo ihanaista täällä pöksyissäkään. Mä taidankin laskea tänne vähän raitista ilmaa heti paikalla!"
"Pöljä-Wullie, uskallapas tehdä -"
(Tähtihattu s. 145)

Itse kirjan juoni oli tavallista Kiekkomaailma kirjaa mielenkiintoisempi. Se vei ihan täysin mukanaan, eikä kirja nojannut pelkästään sen huumoriin, vaikka kyllä se sai nauramaan useampaan kertaan. Silti kirjassa oli myös vakavampia puolia. Tähtihattu oli kyllä yllättävän monipuolinen kirja.
Arvosana: 4/5

Terry Pratchett: Tähtihattu
Englanninkielinen alkuteos: A Hat Full of Sky (2003)
Karisto 2004
408 s.

Tiffany -sarja (kuuluu yläsarjaan Kiekkomaailma):
Vapaat pikkumiehet
Tähtihattu
Talventakoja
Keskiyö ylläni

30Koetus tilanne: 15 899 / 30 000

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti