perjantai 7. kesäkuuta 2013

Jennifer Worth: Hakekaa kätilö!

Nyt keväällä olen seurannut innokkaasti brittiläistä tv-sarjaa Hakekaa kätilö! Heti ensimmäisen jakson jälkeen olin siihen koukussa. Siksi päätin myös kokeilla lukea kirjan, johon sarja perustuu.

Hakekaa Kätilö! kertoo kirjoittajan, Jennyn, kokemuksista kätilönä Lontoon slummeissa 1950-luvulla. Kirjassa Jenny kertoo kuinka saapuu Nonnatus Houseen ja järkyttyy huomatessaan sen olevan luostari. Jenny kertoo luostarin sisarista, mm. vanhasta sisar Monica Joanista ja ulkopuolisesta sisar Evangelinasta. Jenny tutustuu myös omanikäisiin kätilöihin, joista mielenkiintoisin oli kömpelö ja isokokoinen Chummy. Kirjan parasta antia oli kuitenkin Jennyn potilaiden tarinat.

Suurin osa kirjan tapahtumista oli tuttuja jo tv-sarjasta, mitä nyt muutamaa tarinaa oli vähän muokattu paremmin tv-sarjaan sopivaksi. Tapahtumien tuttuus ehkä vähän haittasi lukukokemusta, mutta kyllä kaikkein koskettavimmat tarinat koki mielellään uudelleen kirjankin kautta. Varsinkin espanjalaisen Conchita Warrenin 25. lapsen syntymä oli kirjassa aivan yhtä mielenkiintoinen kuin sarjassakin. Mukavaa vastapainoa synnytys jutuille toi se, että Jenny kertoi itsensä ja muiden luostarin asukkaiden elämästä. Erityisen hauskoja juttuja oli Chummyn polkupyörällä ajamaan opettelu ja talonmies Fredin yritys kasvattaa possuja yhdessä sisar Juliennen kanssa.

Hakekaa kätilö! kirja keskittyi enemmän synnytyksistä kertomiseen, kun taas sarjassa ihmisten tarinat pääsivät paremmin esille. Kirjassa myös kuvailtiin paljon millaista elämä oli Lontoon East Endissä 1950-luvulla ja erityisesti miten kätilöntyö silloin eroaa nykypäivän tilanteesta. Ajoittain kirjan kerronta oli hyvin luentomaista ja siksi hieman tylsää, mutta löytyi sieltä muutama ihan mielenkiintoinenkin tieto. Kirja ei kuitenkaan ollut aivan yhtä hyvä kuin tv-sarja. Mutta jos kätilöntyö yhtään kiinnostaa niin kannattaa ehdottomasti lukea tämä kirja.
Arvosana: 3½ / 5

Jennifer Worth: Hakekaa kätilö!
Englanninkielinen alkuteos: Call the Midwife: A True Story of the East End in the 1950s
Otava 2012
391 s. + liitteet

30Koetus tilanne: 15 340 / 30 000

The Midwife Trilogy
Hakekaa kätilö! (Call the midwife)
Shadows Of The Workhouse
Farewell To The East End: The Last Days Of The East End 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti