lauantai 14. syyskuuta 2013

Ally Condie: Rajalla

Luin reilu vuosi sitten Ally Condien Tarkoitettu -kirjan. En pitänyt siitä kovinkaan paljon, mutta jatko kiinnosti kuitenkin sen verran, että päätin lukea seuraavan osan, jos se tulee joskus kirjastossa vastaan. Nyt se sitten viimeinkin tuli.

Cassia on järjestänyt itsensä  työleirille löytääkseen Kyn, joka on lähetetty ulkoprovinsseihin syötiksi kansannousuun liittyneille, että nämä pommittaisivat Kyta ja muita Yhteiskunnan silmissä poikkeavia. Myös Cassia livahtaa ulkoprovinsseihin, missä hän saa kuulla, että Ky on karannut parin muun pojan kanssa Louhikkoon. Viimeistään silloin Cassia jättää taakseen kaiken minkä tuntee ja lähtee seuraamaan Kyta. Hänellä on myös toinen tavoite. Hän haluaa etsiä kansannousun ja liittyä siihen.

Tarkoitetussa minua eniten häiritsi se, että päähenkilö Cassialla ei tuntunut olevan mitään kovin suuria ongelmia, mutta silti hän alkaa kapinoimaan. En pystynyt ymmärtämään hänen toimintaansa. Toki Yhteiskunta oli kamala siinä mielessä, että kaikki valinnat tehdään sen jäsenten puolesta. Esimerkiksi Yhteiskunta valitsee jokaiselle sopivan työn ja elämänkumppanin eikä yksilöllä ole siihen mitään sananvaltaa. Toisaalta vastapainoksi tästä vapaudenrajoituksesta saadaan terve 80-vuotinen elämä. Melkein kaikki henkilöt tuntuivat myös olevan tyytyväisiä elämäänsä. Tässä osassa päästään näkemään enemmän Yhteiskuntaa niiden silmin, jotka ovat joutuneet sen ulkopuolelle joko omien tai vanhempiensa tekojen tähden. Sen perusteella onkin helpompi ymmärtää miksi esimerkiksi Cassia ja hänen ystävänsä Indie haluavat liittyä Kansannousuun ja alkaa taistella Yhteiskuntaa vastaan.

Tässä osassa tapahtumia kerrottiin myös Kyn näkökulmasta mikä toi mukavan vastapainon Cassialle. Kyn toimintaa ja mielipiteitä oli näin helpompi ymmärtää. Toisaalta minulla meni välillä sekaisin kumpi oli äänessä, Cassia vai Ky. Heidän kerronnassaan olisi ollut hyvä olla jonkinlainen sävyero.

Rajalla oli mielestäni paljon parempi kuin Tarkoitettu. Toimintaa oli hiukan enemmän, vaikka ei tässäkään osassa paljon mitään oikeastaan tapahtunut. En edelleenkään pidä kovin paljon Cassiasta henkilönä. Eniten ehkä ärsytti kuinka hän alussa vakuuttaa rakastavansa Xanderia, mutta ryntää sitten heti etsimään Kyta. Kaikesta tästä huolimatta Rajalla oli ihan mielenkiintoista luettavaa, vaikka ei pärjää vieläkään esimerkiksi samantyylisille Lauren Oliverin Delirium ja Pandemonium kirjoille. Mutta kyllä tämän osan perusteella myös sarjan päätösosa täytyy lukea.
Arvosana: 3½ / 5

Ally Condie: Rajalla
Englannin kielinen alkuteos: Crossed (2011)
Tammi 2012
340 s.

Tarkoitettu trilogia: 
Tarkoitettu
Rajalla
Perillä

30Koetus tilanne: 24 726 / 30 000

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti