sunnuntai 8. syyskuuta 2013

Rick Riordan: Athenen merkki

Athenen merkin suomennosta olen odottanut jo kauan. Siksi ostin sen siskolle synttärilahjaksi heti sen ilmestyttyä, että pääsisin itsekin mahdollisimman pian lukemaan sitä. Oli hiukan tuskastuttavaa odottaa, että sisko saisi tämän ensin luettua, mutta lopulta koitti minun vuoroni.

Athenen merkki jatkaa siitä, mihin edellinen osa Merenjumalan poika jäi. Annabeth, Leo, Jason ja Piper ovat laskeutumassa roomalaisten puolijumalien leiriin, missä Percy odottaa heitä. Kauan eivät roomalaiset ja kreikkalaiset eivät ehdi tutustua toisiinsa, kun Annabeth, Percy, Jason, Piper, Leo, Hazel ja Frank jo joutuvat pakenemaan roomalaisten vihaa. Seitsikon ensimmäiseksi tehtäväksi muodostuu pelastaa Hazelin velipuoli Nico de Angelo, joka on jäänyt maanjumala Gaian kätyreiden vangiksi. Ja aikaa on tietenkin vain muutama päivä ennen kuin Nico kuolee ja Rooma tuhoutuu. Annabeth on saanut äidiltään Athenelta toisen tehtävän. Hänen täytyy seurata Athenen merkkiä ja etsiä eräs roomalaisten ryöstämä esine. Onnistuuko Annabeth tässä, vaikka kukaan hänen monista sisaruksistaan ei ole siinä onnistunut?

Athenen merkki on samaa muotoa kuin muutkin Riordanin kirjat. Aikaa on vain muutama päivä suorittaa jokin tehtävä. Tehtävää suoritettaessa tavataan tietenkin joukko kreikkalaisia ja roomalaisia jumalia ja hirviöitä, joista suurin osa on sankareita vastaan. Mielenkiintoiseksi tämän kirjan tekee se, kuinka roomalaisten ja kreikkalaisten puolijumalien muodostama seitsemän ryhmä saa suhteensa toimimaan. Sekä Percylle että Jasonille tuottaa hankaluuksi olla tasa-arvoisena osana puolijumalien muodostamaa ryhmää. He kun ovat molemmat tottuneet olemaan aina johdossa. Mielenkiintoinen kolmiodraama on myös Frankin, Hazelin ja Leon suhde. Frank ja Hazel ovat vasta alkaneet seurustelemaan, kun he tutustuvat Leoon, joka muistuttaa Hazelin entistä poikaystävää Sammya.

Pidin tästä kirjasta paljon. Alku oli hiukan tylsähkö, mutta vauhtiin päästyään kirjaa oli vaikea laskea käsistään. Riordanin huumori uppoaa minuun edelleen hyvin ja useammalle kohdalle hekottelin ääneen. Muutama kirjoitusvirhe pisti silmään, mutta ei silti häiritsevissä määrin. Ainoa ärsyttävä asia oli se, miten kirja loppui. Miten sitä jaksaa odottaa seuraavaa osaa? Vai pitäisikö siirtyä lukemaan näitä englanniksi?
Arvosana: 4½ / 5

Rick Riordan: Athenen merkki
Englanninkielinen alkuteos: The Mark of Athena (2012)
Otava 2013
560 s.

Olympoksen sankarit: 
Eksynyt sankari
Merenjumalan poika
Athenen merkki

30Koetus tilanne: 24 386 / 30 000

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti