maanantai 16. syyskuuta 2013

William Nicholson: Ylivaltiaan orjat

Tämän Tuuli tulessa sarjan olen lukenut kerran aikaisemmin monta vuotta sitten ja silloin pidin siitä valtavasti. Siksi päätin kesällä kokeilla lukea sen uudestaan. Vaikka sarjan ensimmäinen osa ei vakuuttanut enää, niin päätin silti kokeilla vielä tätä toista osaa.

On kulunut neljä vuotta edellisen kirja tapahtumista. Kun kaksoset Kestrel ja Bowman ovat 15-vuotiaita, Aramanthiaan hyökätään ja melkein koko Aramanthian kansa viedään orjuuteen Valtiasmaahan. Vain Krestel pääsee pakoon. Niinpä hän lähtee seuraamaan perhettään vannoen kostoa. Matkalla hän törmää Gangin valtakunnan karavaaniin, joka on matkalla naittamaan maan prinsessa Johdillaa Valtiasmaan Ylivaltiaan pojalle.

Tämän sarjan uusinta luvussa ensimmäisen osan jälkeen oli hiukan pettynyt olo. Se ei ollut yhtä hyvä kuin muistin. Mutta tätä lukiessa palautui mieleen miksi silloin aikoinaan pidin tästä sarjasta niin paljon. Oli kiinnostavaa lukea kaksosten, Kestrelin ja Bowmanin, suhteesta ja kuinka he kaipasivat toisiaan joutuessaan eroon toisistaan. Mutta kaikista mielenkiintoisin hahmo oli kuitenkin prinsessa Johdila eli Sisi, joka kehittyy kirjan aikana valtavasti. Alussa hän on vain turhamainen ja yksinkertainen tyttö, joka kirjan kuluessa nousee yhdeksi sen sankareista. 

Tämä kirja yllätti minut synkkyydellään. Tunnelma oli tässä osassa aivan erilainen kuin edellisessä. Ihmisiä tapettiin paljon esimerkiksi polttamalla heidät elävältä. Lisäksi edellisessä osassa hiukan yksinkertaisena, mutta hyväntahtoisena hahmona esitetty Mumpo innostuu manaxasta, julkisesta taistelusta, missä saatetaan taistella jopa kuolemaan asti. Onneksi vastapainona näille julmuuksille oli myös hiukan huumoria. 

Tämä oli kirja, jota ei malttanut laskea käsistään, kun koko ajan halusi tietää mitä seuraavaksi tapahtuu. Sitä ei muuttanut edes se, että välillä oli vähän tylsempiäkin kohtia. 
Arvosana: 4½ / 5

William Nicholson: Ylivaltiaan orjat
Englanninkielinen alkuteos: Slaves of the Mastery (2001)
Tammi 2003
382 s.

Tuuli tulessa trilogia:
Tuulen laulu
Ylivaltiaan orjat
Tulilaulu

30Koetus tilanne: 25 108 / 30 000

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti