sunnuntai 22. syyskuuta 2013

Andrzej Sapkowski: Kohtalon miekka

Kesken eräisten sarjojen lukeminen loppuun jatkui. Tällä kertaa vuorossa oli Noituri sarjan toinen osa, jonka ensimmäisestä osasta, Viimeisestä toivomuksesta, pidin, vaikka sen novelli-rakenne ei oikein miellyttänyt.

Kohtalon miekka koostuu jälleen novelleista, jotka kukin ovat oma tarinansa. Novelleissa metsästetään mm kultaista lohikäärmettä ja toisten identiteettejä varastavaa miimikkoa. Lisäksi Geralt saa tehtäväkseen selvittää mikä tappaa kauemmas merelle lähteneitä helmenkalastajia. Kirjassa matkataan myös Brokiloniin, dryadien maahan, minne ihmiset eivät saa mennä. Mukana seikkailee välillä bardi Valvatti jahtaamassa uusia laulujen aiheita ja velhotar Yennefer, jolle on aina paikka Geraltin sydämessä. Mutta saa Yennefer kirjan aikana kilpailijankin.

Edellisen osan aikana en oikein lämmennyt novelli-rakenteelle, mutta tätä lukiessa se ei enää häirinnyt. En tiedä vaikuttiko siihen se, että Viimeisen toivomuksen ahmin muutamassa päivässä, kun taas tätä luin vähitellen novelli kerrallaan. Toisaalta Kohtalon miekassa novellit olivat lähemmin sidottu toisiinsa ja tarina tuntui etenevän myös novellien välillä jonkin verran.

Edelleen pidän tässä sarjassa erityisesti siitä, kuinka siinä käytetään tuttuja satuja hiukan eri muodossa. Tässä kirjassa selitettiin myös, että satujen meidän tuntema muoto on syntynyt siitä kuinka bardit ja muut runoilijat ovat hiukan romantisoineet juttuja siitä mitä oikeasti sattui. Esimerkkinä voisi olla se satu, missä 12 veljestä muuttuu joutseniksi ja heidän siskonsa täytyy tehdä heille nokkosesta paidat purkaakseen lumouksen. Tämän kirjan mukaan veljeksiä oli vain yksi ja hänkin muuttui merimetsoksi eikä joutseneksi.

Kohtalon miekka oli mielestäni parempi kuin Viimeinen toivomus. Se on hiukan synkempi, mutta siinä on useita hauskoja hetkiä. Geraltin tuntemuksiinkin pääsi tässä osassa ehkä vielä paremmin sisälle. Ennen kahta viimeistä novellia kirjan arvosana keikkui 4 tienoilla, mutta novellit Kohtalon miekka ja varsinkin Jotain enemmän olivat niin mahtavia, että ne nostavat arvosanaa. Vaikuttaa siltä, että Noituri-sarja on kovaa vauhtia kohoamassa suosikkieni joukkoon.
Arvosana: 5 / 5

Andrzej Sapkowski: Kohtalon miekka
Puolan kielinen alkuteis: Miecz Przeznaczenia (1993)
WSOY  2011
404 s.

The Witcher -Noituri:
Viimeinen toivomus
Kohtalon miekka
Haltiain verta
Halveksunnan aika

30Koetus tilanne: 25 512 / 30 000

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti