lauantai 16. marraskuuta 2013

Markus Zusak: Kirjavaras

Tämä kirja on ollut lukulistallani jo monta vuotta, mutta en vain ole saanut aloitettua sitä. Se ei vain kiinnostanut tarpeeksi vaikka olenkin kuullut siitä paljon kehuja. Nyt se viimeinkin päätyi luettavien kirjojeni pinoon. Onneksi.

Kirjan kertojana toimii Kuolema, joka kiinnostuu Liesel Memengeristä hakiessaan tämän veljeä, joka kuolee junamatkalla uuden perheen luo. Kuolema alkaa seurata Lieselin elämää. Liesel joutuu pian veljensä jälkeen hyvästelemään myös äitinsä. Hän saa uudet vanhemmat Rosa ja Hans Hubermannista ja joutuu muuttamaan aivan uuteen ympäristöön. Lieselistä tulee kirjavaras. Ensimmäisen kirjansa hän löytää veljensä hautajaisissa ja opittuaan lukemaan, hän hakee kirjoja ihan mistä vain löytää. Elämä natsisaksassa 1940-luvun alkupuolella ei ole kuitenkaan helppoa, varsinkin kun Lieselin kasvatusvanhempien kotiin ilmestyy juutalainen pyytämään turvapaikkaa.

Aluksi kirjan lukeminen hiukan kangerteli. Kirjan kerronta tyyli ei oikein ollut minun mieleeni. Siitä en oppinut missään vaiheessa tykkäämään, mutta pian mielenkiintoinen tarina sai unohtamaan sen. Lieselin elämää oli mielenkiintoista seurata ja häneen kiintyi nopeasti. Jollain tavalla Liesel ja varsinkin hänen suhteensa kasvatusvanhempiinsa toi mieleen L.M. Montgomeryn Annan. Heissä oli paljon samaa vaikka miljöönä natsisaksa on tietenkin aivan erilainen kuin idyllinen Prinssi Edwardin saari. Joka tapauksessa juuri Lieselin suhde kasvatusvanhempiinsa sekä parhaaseen ystäväänsä Rudyyn ja juutalaiseen Maxiin oli kirjan parasta antia.

Kirjavaras oli hyvin koskettava kirja. Ainoa ärsytystä aiheuttava asia oli se kuinka kertojana Kuolema välillä spoilasi mitä lopussa tulee tapahtumaan. Se sai hiukan pelkäämään loppua ja harkitsemaan kirjan lopettamista kesken. Toisaalta ennakkovaroituksen ansiosta loppu ei kuitenkaan tullut niin suurena järkytyksenä. Joka tapauksessa tykkäsin kirjasta paljon. Kannatti lukea.
Arvosana: 4 ½ / 5

Markus Zusak: Kirjavaras
Englanninkielinen alkuteos: The Book Thief (2005)
Otava 2008
s. 558

Kirjaan perustuva elokuva on tulossa ensi vuonna. Tässä traileri.


30Koetus tilanne: 29 049 / 30 000

6 kommenttia:

 1. Itse tykkäsin siitä, että Kuolema spoilasi loppua. ;D Minut tuollainen spoilaus on aina saanut ahmimaan kirjaa henki kurkussa joka sanaa peläten ja täysin tunnelmaan vajoten. Mutta erinomainen kirja tosiaan kyseessä ja leffankin aion varmasti katsastaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo spoilaaminen varmaan kyllä jakaa mielipiteitä. Minun makuuni lopusta paljastettiin liikaa. Pieni vihjaisu lopun tapahtumista, jossa ei olisi kerrottu kaikkea, olisi saanut minutkin varmaan ahmimaan kirjan innolla loppuun.

   Poista
 2. Olen aika lailla samaa mieltä kanssasi Kirjavarkaasta. Minuakin häiritsi hieman kertojen spoilaaminen. Tarina on kuitenkin jäänyt elämään mieleeni, sitä tulee usein ajateltua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo tarina kyllä jää varmaan pitkäksi aikaa minunkin mieleeni.

   Poista
 3. Voi että, kai tämä on lopultakin luettava. Ainakin ennen kuin leffa tulee teatterihin.

  VastaaPoista