lauantai 23. marraskuuta 2013

Terry Pratchett: Talventakoja

Jatkoin taas keskeneräisten sarjojen lukemista. Nyt vuorossa oli Kiekkomaailmaan sijoittuvan Tiffany-sarjan kolmas osa.

Tiffany on kirjan alussa vanhan neiti Kuusisen luona opiskelemassa noidan taitoja. Eräänä iltana neiti Kuusinen vie Tiffanyn katsomaan mustaa Morris-tanssia, jota tanssitaan, että talvi alkaisi. Tiffany ei voi vastustaa kiusausta ja liittyy tanssiin Kesänaisen paikalle. Se saa Talventakojan rakastumaan Tiffanyyn. Pian lumihiutaleet ja jäävuoret muistuttavat Tiffanya ja ikkunoihin muodostuneessa kuurassa lukee Tiffany.

Tiffanysta sarja on muodostunut suosikikseni Kiekkomaailma sarjasta. Nokkela Tiffany on ehdottomasti mielenkiintoisin hahmo, jonka Pratchett luonut. Lisäksi tässä sarjassa esiintyy myös muita suosikkejani, kuten muori Säävirkku ja Nanny Auvomieli. Muutenkin Kiekkomaailman noidat miellyttävät minua. Kiekkomaailmassa noituus ei ole taikuutta, vaikka jotkut noidat sitäkin harrastavat. Enimmäkseen noituus on vain maalaisjärkeä ja sitä, että huomaa asioita joita muut eivät huomaa. Kaikki tämä on vain kuorrutettu padassa kuplivalla vihreällä mönjällä, pääkalloilla, syylillä ja muilla asioilla, joita ihmiset noidilta odottavat.

Jokaisessa Tiffany sarjan kirjassa esiintyy myös Nac Mac Feeglejä, vapaita pikkumiehiä, joille ei vain voi olla nauramatta. Taistelua ja juopottelua rakastavat pikkumiehet eivät pelkää mitään (paitsi kirjojen lukemista). Rosmo Kukavaan, Pöljä-Wullie ja muut Feeglet ovat aina valmiita auttamaan Tiffanya ja ilman heitä tämä sarja ei olisi puoliksikaan yhtä hauska.

Talventakoja ei tuottanut pettymystä kahteen edelliseen Tiffany kirjaan verrattuna. Se ehkä oli jopa hieman parempi. Juoni oli mielenkiintoinen ja viimeinkin päästiin tutustumaan hieman paremmin Rolandiin, jonka kanssa Tiffany on kirjeenvaihdossa ja josta vanhemmat noidat ovat hyvin kiinnostuneita. Talventakoja oli hyytävä, mutta kiinnostava hahmo. Pidin myös siitä kuinka suureen osaan vanhemmat noidat muori Säävirkku ja Nanny Auvomieli oli nostettu. Ja nauraahan tämän kirjan kanssa sai paljon. Mielenkiinnolla odotan, että pääsen lukemaan viimeisimmän Tiffanysta kertovan kirjan Keskiyö ylläni.
Arvosana: 4 / 5

Terry Pratchett: Talventakoja
Englanninkielinen alkuteos: Wintersmith (2006)
Karisto 2007
447 s.

Tiffany -sarja (kuuluu yläsarjaan Kiekkomaailma):
Vapaat pikkumiehet
Tähtihattu
Talventakoja
Keskiyö ylläni

30Koetus tilanne: 29 496 / 30 000

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti