sunnuntai 15. heinäkuuta 2012

Ally Condie: Tarkoitettu

Puristan hänen sormiaan kulkiessamme kohti pelikeskusta. Jos en päästä irti, pystyn ehkä todistamaan, että meidät on tosiaan tarkoitettu pariksi. Etteivät ne toiset kasvot ruudulla merkinneet mitään, että ne johtuivat vain ohimenevästä viasta mikrokortissa.
Paitsi että. Ne kasvot, jotka eivät olleet Xanderin kasvot: minä tunsin nekin.
(Tarkoitettu s. 36-37)

Cassia täyttää 17 vuotta ja silloin hän saa tietää sen parin, jonka Yhteiskunta on laskenut sopivan hänelle parhaiten ja jonka kanssa hänen tulee elää loppuelämänsä. Cassia saa yllättäen aivan oudon parin sijasta itselleen parikseen parhaan ystävänsä Xanderin. Se on todella harvinaista. Mutta, kun Cassia alkaa tutkia Xanderin tietoja saamaltaa muistikortilta, sillä onkin toisen pojan kasvot, Kyn, joka ei voi edes saada omaa paria, koska on viallinen. Se saa Cassian hämmennyksiin. Kumpi on hänelle paras pari?

Ainoa tämän tyylinen kirja, jonka olen aikaisemmin lukenut on Suzanne Collinsin Nälkäpeli sarja, joten en voi olla vertaamatta tätä kirjaa siihen. Tarkoitetun maailmassa Yhteiskunta päättää kaiken ihmisten elämästä sen mukaan mikä sopii näille parhaiten. Näin ollen Yhteiskunta on vienyt heiltä vain oikeuden valita. Nälkäpeliin verrattuna Cassialla on asiat hyvin. Kaikki aikuiset ihmiset tuntuvat olevan tyytyväisiä elämäänsä ja saamiinsa pareihin, joten miksi Cassia haluaa romuttaa kaiken? Varsinkin kirjan alussa tämä kysymys oli minulla mielessä. Cassiakin oli kirjan alussa aivan tyytyväinen osaansa. Loppua kohti kävi ilmi, että kaikkialla ei asiat ole aivan yhtä hyvin, mutta silti.

Nälkäpeliin verrattuna Tarkoitettu ei ollut kovin jännittävä kirja. Enimmäkseen se oli tylsä. Loppua kohti alkoi  kuitenkin tapahtumaan sen verran, että seuraava osaa täytyy varmaan lukea. Tämä kirja oli minulle kuitenkin pettymys.
Arvosana: 2/5


Ally Condie: Tarkoitettu (Matched)
Tarkoitettu -trilogia osa 1
Tammi 2011
s.326

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti