sunnuntai 15. heinäkuuta 2012

Deborah Harkness: Lumottu

Savupiipusta putosi vihreä lankakerä ja kaksi kudinpuikkoa. Ne vierivät takan arinalla. 
"Onko talo sitä mieltä, että minun pitäisi ruveta neulomaan?" minä kysyin. 
"Nuo ovat minun. Rupesin neulomaan muutama vuosi sitten villapaitaa, mutta yhtenä päivänä kudin katosi. Talo vie kaikenlaista tavaraa ja piilottaa ne", Em selitti Matthewille hakiessaan käsityönsä takaisin. Em osoitti kammottavaa kukallista sohvaa. "Mennään istumaan. Joskus vie aikansa ennen kuin talo pääsee asiaan. Meiltä on kadonnut valokuvia, puhelinluettelo, kalkkunavati ja minun paras talvitakkini."
(Lumottu s.495)

Lumottu vie meidät maailmaan, jossa ihmisten joukossa elää noitia, vampyyreita ja demoneita, jotka ovat kukin oma rotunsa. Diana Bishop on noita, mutta hän yrittää elää tavallisena ihmisenä. Sitten hän tehdessään tutkimusta saa kirjastossa käsiinsä kirjan, jossa on jotain maagista. Pian sen jälkeen Dianaa alkaa seurata ensin vampyyri Matthew ja sen jälkeen paljon muita vampyyreita, noitia ja demoneita. Ja he kaikki haluavat Dianan löytämän kirjan omalle rodulleen.

Tästä alkuasetelmasta Lumottu lähtee liikkeelle. Kyseessä on siis rakkaustarina ja samalla Dianan on opittava elämään oman verenperintönsä kanssa. Koska Deborah Harkness on historioitsija sisältää kirja paljon historiallisia yksityiskohtia, mutta kirjassa on jonkin verran myös perinnöllisyystieteeseen kuuluvia asioita. Se teki kirjan lukemisesta hiukan raskasta. Takakannen mukaan Harkness on myös intohimoinen viiniharrastaja ja sekin tuli kyllä kirjan kuluessa melko selväksi, niin tarkasti kaikkia kirjassa juotuja viinejä käsiteltiin. Se oli vähän tylsää, kun itse ei pahemmin viineistä mitään ymmärrä.

Tarina itsessään oli ihan viihdyttävä ja erityisesti pidin siitä maailmasta, jonka Harkness on luonut, kun tavallisessa maailmassa elää salaa noitia, vampyyreita ja demoneita, jotka kaikki ovat luonnoltaan hiukan erilaisia. Dianan tätien talo oli hauska yksityiskohta. On helppo kuvitella noitien asuvan juuri sellaisessa talossa, joka kasvattaa huoneita, kun vieraita on tulossa, tai piilottaa ihmisten tavaroita. Nautin siis enimmäkseen Lumotun lukemisesta ja odotan innolla jatkoa.
Arvosana: 4/5


Deborah Harkness: Lumottu (A Discovery of Witches)
WSOY 2012
s. 644

1 kommentti:

  1. Minäkin pidin tämän lukemisesta, mutta petyin pahasti, kun tätä ei suomenneta lisää. Pitää tilata jatkot, mutta olisin halunnut kaikki samalla kielellä.

    VastaaPoista