perjantai 3. elokuuta 2012

Torey Hayden: Viattomat

Olen tykännyt paljon Torey Heydenin kirjoista, joissa hän kertoo joistain hankalista lapsista, joita hän on opettanut ja hoitanut. On mielenkiintoista lukea kuinka hän edistyy näiden lasten kanssa. Kun Haydenilta ilmestyy jokin kirja on se pakko lukea, vaikka se olisikin täyttä fiktiota niin kuin tämä Viattomat.

Dixie on toipumassa juuri pienen autistisen poikansa, Jamie Leen kuolemasta. Hänellä ja hänen miesystävällään Billyllä on myös rahahuolia ja Jamie Leen hautajaiskulujenkin maksamisessakin on ongelmia. Samoilla seuduilla lomailee myös kuuluisa näyttelijä Spencer Scott. Vaivoikseen hän on saanut 9-vuotiaan poikansa Tenesseen, joka yleensä on äitinsä luona. Spencer ja Tenessee eivät tule lainkaan toimeen keskenään ja lopulta Tenessee karkaa. Billy sattuu löytämään hänet ja päättää kidnapata pojan saadakseen rahaa.

Viattomat ei aivan yltänyt Haydenin tosi tapahtumiin perustuvien kirjojen, kuten Tiikerilapsen, tasolle. Alkuasetelma oli ihan mielenkiintoinen, mutta sitten jämähdettiin pitkäksi aikaa tiettyyn tilanteeseen, joka kesti melkein loppu kirjan ajan. Myöskään henkilöt eivät olleet mitenkään mielenkiintoisia. Spencer Scott oli ärsyttävän itserakas. Dixie toi välillä mieleen Haydenin hänen muissa kirjoissaan siinä miten hän kohteli Tenesseetä. Välillä tuntui, että Dixie käyttäytyy kuin ammattipsykologi Tenesseen kanssa ja se oli minusta vähän epäuskottavaa. Yleensä hän oli valtavan  kärsivällinen hankalan Tenesseen kanssa. Tai sitten hän uhkaili tätä pyssyllä. Juoni oli aika ennalta arvattava. Toisaalta juuri tälläistä juonta kyllä odotin, kun ensi kerran avasin kirjan.

Jotenkin tuntuu, että Haydenin kannattaisi ennemmin kirjoittaa tositapahtumiin perustuvia kirjoja kuin näitä täysin fiktiivisiä kirjoja. Viattomissa ei ollut sitä imua, mitä hänen muista kirjoistaan löytyy. Silti Viattomat oli ihan luettava kirja.
Arvosana: 3/5

Torey Hayden: Viattomat (Innocent Foxes)
Otava 2012
s. 334

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti