perjantai 28. joulukuuta 2012

Enni Mustonen: Kultarikko

Jo monena vuonna olen saanut joululahjaksi Enni Mustosen uusimman kirjan. Niin tänäkin vuonna. Kultarikko päättää Pohjatuulen tarinoita trilogian, jossa jokaisessa kirjassa ollaan seurattu yhden sukupolven naisen elämää. Nyt ollaan jo vuosissa 1989-1990.

Heidi Felder on harjoittelijana Hong Kongissa eräässä huippuhotellissa ja hänellä on suhde hotellin apulaisjohtajan Martinin kanssa. Sitten Heidille selviää, että Martinin ero vaimostaan ei olekaan niin selvä kuin Martin on hänelle väittänyt. Juuri silloin Heidin ämmi Annikki joutuu kolariin ja kaipaa apua arkisissa askareissa toipumisaikanaan. Heidi siis matkustaa äitinsä Elisan pyynnöstä Suomen Lappiin. Siellä hän tapaa Arttu Savelan, joka yhdessä norjalaisen vaimonsa Sivin kanssa on laajentamassa isoäitinsä lomakylää. Mutta sitten Siv häipyy lomakylän rahojen kanssa. Laajennnus on vielä kesken ja parin viikon päästä on jo tulossa englantilainen ryhmä täysihoitoon viettämään suomalaista joulua.

Olen yleensä pitänyt Enni Mustosen kirjoista eniten niistä, jotka sijoittuvat kunnolla historiaan kuten Suomen itsenäistymisen aikoihin tai Talvi- ja Jatkosotaan. Siksi myös Pohjatuulen tarinoita trilogiasta paras oli ensimmäinen osa Lapinvuokko, joka sijoittuu Lapin sotaan. Kultarikko ei ollut aivan yhtä hyvä, mutta yllättävän koukuttava se siitä huolimatta oli. Juoni oli kyllä aika ennalta-arvattava, kun hotellialan koulutuksen saanut Heidi tapaa pulaan joutuneen lomakyläyrittäjä Artun. Vanhat heilat Siv ja Martin tulevat vähän sotkemaan kuvioita kirjan lopussa, mutta muuten kirja ei yllättäviä tilanteita tarjoa. Silti oli mielenkiintoista lukea kuinka lomakylä pannaan kuntoon vähillä rahoilla ja naapurien kekseliäisyyden avulla. Kirjan tapahtumat sijoittuvat pääasiassa joulun aikaan, joten sen puoleen kirjan lukeminen nyt oli ihan ajankohtaista.

Kultarikko oli ehdottomasti parempi kirja kuin sarjan edellinen osa Jääleinikki. Sarjan avausosan veroinen se ei kuitenkaan ollut. Enni Mustosen kirjojen tapaan se oli melko lyhyt ja nopealukuinen vaikka olikin aika ennalta-arvattava. Lappilaisesta elämästä oli ihan mielenkiintoista lukea. Kirjassa kuvattiin paljon kaamosta ja pitkät välimatkat tulivat muutamaan kertaan esiin. Kaiken kaikkiaan yllättävän hyvä kirja, kun odotukset ei kirjaa aloittaessa ollut kovin korkealla.
Arvosana: 4/5

Enni Mustonen: Kultarikko
Pohjatuulen tarinoita III
Otava 2012
252 s.

2 kommenttia:

  1. Hei, olet lukenut muutkin Pohjatuulen tarinoista. Onko meiltä jäänyt jotain huomaamatta, vai miksi viimeisessä kirjassa toinen enoista on Tapio, vaikka edellisessä kirjassa toisen enon nimi on Henrik :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oho! Tuota en olisi itse huomannutkaan, kun edellisen kirjan lukemisesta on jo aikaa.

      Poista