sunnuntai 2. joulukuuta 2012

L.M. Montgomery: Hedelmätarhan Kilmeny

L.M. Montgomeryyn olen tutustunut monen muun tavoin Anna ja Runotyttö -kirjojen kautta. Nyt Sisko Ylimartimo on alkanut suomentamaan Montgomerylta aiemmin suomentamattomia kirjoja. Yksi näistä kirjoista on alunperin vuonna 1910 Hedelmätarhan Kilmeny.

Hedelmätarhan Kilmeny kertoo vasta valmistuneesta Eric Marshallista, joka aikoo isänsä tavoin alkaa liikemieheksi ja jolla ei ole mitään kiirettä löytää itselleen vaimoa, vaikka isä ja kaverit siihen vähän patistavatkin. Kaikki kuitenkin muuttuu, kun Eric saa kirjeen ystävältään Larry Westiltä, joka toimii opettajana pienessä Lindsayn kylässä Prinssi Edwardin saarella. Larry on sairastunut ja pyytää Ericiä toimimaan sijaisenaan loppu lukukauden. Eric suostuu ja muuttaa pian Lindsayn kylään. Eräänä iltana ollessaan kävelyllä hän eksyy erääseen hedelmätarhaan, jossa istuu kaunis tyttö soittamassa viulua. Huomatessaan Ericin tyttö kuitenkin pakenee kauhistuneena. Eric huomaa pian ettei saa tyttöä mielestään ja alkaa selvittämään kuka tyttö oikein on. Asiaa ei auta yhtään, että kyläläiset eivät tiedä tytöstä mitään muuta kuin, että tämä on mykkä.

Hedelmätarhan Kilmeny ei ollut kovin pitkä kirja ja tarina etenee melko nopeasti. Kirja sisältää tietenkin Montgomerylle tyypilliseen tapaan paljon kuvailua, mikä on aika tylsää. Mitenkään omaperäinen tarina ei myöskään ole ja aika helppo oli arvata mitä tuleman pitää. Se ei kuitenkaan estänyt nauttimasta tarinasta. Mielenkiintoista oli myös kirjan loppuun kirjoitetusta jälkipuheesta kirjan taustoja ja mitä Montgomery oli kirjoittanut kirjasta päiväkirjaansa.

Hedelmätarhan Kilmeny on oikein mukava pikku rakkauskertomus joka on nopeasti luettu. Kirja on hyvin erilainen kuin Anna ja Runotyttö -kirjat, mutta silti melkein yhtä hyvä. On kiva, että saatiin tämäkin kirja suomeksi.
Arvosana: 4/5

L.M. Montgomery: Hedelmätarhan Kilmeny (Kilmeny of the Orchard)
Minerva 2012
191 s.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti