tiistai 1. tammikuuta 2013

J.K. Rowling: Paikka vapaana

(Jes! Onnistuin lukemaan tämän vielä viime vuoden puolella. Puoli kahdeksan aikaan illalla uuden vuoden aattona kirja oli luettu.)

Kun kuulin, että J.K. Rowlingilta on tulossa uusi kirja olin aluksi aivan innoissani. Harry Potterit ovat edelleen suosikki kirjojani ja odotin kovasti, että saisin taas lukea häneltä jotain aivan yhtä ihanaa. Kun kirjasta kuitenkin sai tietää enemmän innostukseni väheni. Se ei kuullostanut ollenkaan sellaiselta, joka yleensä minua kiinnostaa. Pitkään mietin jätänkö kirjan kokonaan lukematta, mutta lopulta uteliaisuus voitti.

Paikka vapaana alkaa siitä, kun pikku kaupunki Pagfordin eräs kaupungin valtuutettu Barry Fairbrother kuolee yllättäen. Monet jäävät kaipaamaan häntä, mutta on sellaisiakin, jotka salaa iloitsevat Barryn kuolemasta. Pagfordin kaupunginvaltuustossa on nimittäin käynnissä taistelu, jonka kohteena on pahamaineinen Fieldsin kaupunginosa. Barry oli sen joukon kärjessä, joka puolusti Fieldsiä. Kun taas kaupungin oltermanni Howard Miles vaimoineen tahtoisi liittää Fieldsin läheiseen Yarvilin kaupunkiin ja varsinkin sulkea Fieldsissä sijaitsevan huumeklinikan. Kun Barry kuolee on valtuustossa paikka vapaana ja pian sinne alkaakin olla tunkua. Howard haluaa paikalle poikansa Milesin, kun taas Fieldsin puolustajat ottavat ehdokkaakseen neuroottisen koulun vararehtori Colin Wallin. Myös syrjäänvetäytyvä Simon Price, joka tahtoo valtuustoon vain, koska kuvittelee siellä saavansa lahjuksia.

Paikka vapaana kirjassa oli valtavasti eri henkilöitä ja eri juonikuvioita. Varsinkin alussa piti usein palata taaksepäin tarkastamaan kuka se tämä henkilö oikein oli. Varsinkin aikuiset olivat myös kaikki aika kamalia. Kaikista eniten kuitenkin inhosin Howardin vaimoa Shirleyltä, joka oli aivan liian täynnä itseään ja omaa hyvyyttään. Nuorista Rowling kuitenkin osaa edelleen kirjoittaa hyvin ja he olivatkin kaikkein mielenkiintoisimpia ja samaistuttavimpia koko kirjassa. Varsinkin Fieldsissä asuva Krystal oli suosikkejani, kun hän yritti pitää äitinsä erossa huumeista, ettei hänen pikkuveljeään Robbieta vietäisi pois. Myös koulukiusattu Sukhvinder oli ihan mielenkiintoinen hahmo.

Paikka vapaana suomennettiin pika vauhtia ja se ei ollut kyllä kovin hyvä juttu. Olisin halunnut, että kirja olisi suomennettu kaikessa rauhassa, että siitä olisi tullut mahdollisimman hyvä. Nyt ainakin suomennoksessa ärsytti Mr ja Miss sanat suomenkielisen tekstin joukossa. Ne eivät sovi sinne alkuunkaan. Ehkä olisi kuitenkin pitänyt jaksaa lukea kirja alkuperäiskielellä.

Paikka vapaana oli tosiaan jotain ihan muuta kuin Harry Potterit. Siinä käsiteltiin huumeita, perheväkivaltaa, itsensä viiltelyä ja raiskausta. Eli jos jotain Harry Potterin tapaista odottaa tulee kyllä pettymään. Mutta olin asennoitunut tähän jo paljon ennen kuin kirjan luin ja se kyllä auttoi. Odotukset kirjan suhteen eivät olleet kovin korkealla ja yllätyin iloisesti, kun kirja oli paljon viihdyttävämpi kuin etukäteen heruneiden tietojen perusteella uskalsin odottaa.
Arvosana: 3/5

J. K. Rowling: Paikka vapaana (The Casual Vacancy)
Otava 2012
543 s.

6 kommenttia:

 1. Luin vain vähän silmäillen, koska kohta minäkin tätä alan lukemaan. Hmm, no ihan mielenkiintoiselta kuitenkin vaikuttaa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielenkiinnolla jään odottamaan mitä sinä tästä tykkäät.

   Poista
 2. Olen odotellut omaa kappalettani kirjastosta jo pitkään, ja kun huomasin että kaikkiin muihin lähikuntiin Paikka vapaana on jo ilmaantunut, mutta ei tänne Tampereelle, niin kyllä on ollut melkoista hammastenkiristelyä. :D

  Kohdallani kävi ihan samoin, ensin hihkuin riemusta kun kuulin uudesta kirjasta, mutta sitten kun sen aihepiiri ja juoni tarkentui enemmän, innostua lopahti. Koska Potterit on kuitenkin suurin suosikkikirjasarjani ikinä, täytyyhän sitä tarkistaa, millaiselta Rowlingin tekstit noin muuten vaikuttavat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on niin tuttua, että saa odottaa milloin joku kirja tulee omaan kirjastoon. Minun lähikirjastoni muutti uuteen rakennukseen viime kesänä. Sen jälkeen olen huomannut kuinka jotkut odottamani kirjat ilmestyvät vasta sitten lähikirjastoni hankinnassa listalle, kun se on jo muissa lähialueen kunnissa ollut jo kauan lainattavissa.

   Poista
 3. Minä olin ovela, ja vinkkasin äidilleni, että ostaa Paikka vapaana siskolleni joululahjaksi. (Oman kirjani olin jo valinnut.)Joten, jossain vaiheessa saan itsekin tämän käsiini! Odotan suurella mielenkiinnolla lukemista; minä nimenomaan haluan lukea Rowlingilta tekstiä, jolla ei ole mitään tekemistä Pottereiden kanssa, vaikka suuri Potter-fani olenkin. =D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kyllä ihan mielenkiintoista saada lukea Rowlingilta muuta kuin Potteria.

   Poista