keskiviikko 30. tammikuuta 2013

Terry Pratchett: Mahtava Morris ja sivistyneet siimahännät

Kuvan lähde: www.karisto.fi
Terry Pratchetin Kiekkomaailma -sarjan läpikäynti jatkuu. Nyt vuorossa on jo sarjan 28. osa. Se on myös ensimmäinen Kiekkomaailma kirjoista, joka on kirjoitettu nuorille.

Näkymättömän yliopiston lähistöllä velhojen jätteitä syöneet rotat ja muuten vain yliopiston lähistöllä norkoillut kissa Morris oppivat yllättäen puhumaan. Morris huomaa yllättäen viihtyvänsä puhuvien rottien seurassa ja pian hänellä on suunnitelma kuinka rikastua. Avukseen Morris houkuttelee yksinkertaisen näköisen pojan Keithin pillipiipariksi ja yhdessä he lähtevät kiertämään kaupungista kaupunkiin. Jokaisessa kaupugissa rotat aiheuttavat ongelman, jonka jälkeen Keith houkuttelee soitollaan rotat pois kaupungista, maksua vastaan tietysti.

Mutta sitten he saapuvat kaupunkiin, missä kaikki ei ole kohdallaan. Missään ei näy muita rottia, mutta ruokaa katoaa ja rotan pyydystäjät väittävät rottien vievän ruokaa. Keith ja pormestarin tytär Malicia alkavat selvittää asiaa Morrisin roikkuessa perässä, kun taas rotat yrittävät selviytyä viemäreissä, jotka ovat täynnä myrkkyjä ja rotanloukkuja.

Mahtavan Morrisin alkutilanne on ihan mielenkiintoinen ja henkilöt vaikuttavat hauskoilta. Pormestarintytär Malicia esimerkiksi selittää kaiken kuin eläisi jossain sadussa. Muutenkin kirjassa on paljon viittauksia eri satuihin ja kirjan kuluessa ehditään käsitellä mm. kuinka epäkäytännöllisiä vaatteet ovat eläinten päällä. Rottien nimien synty oli myös ihan hauska. Rotat nimittäin valitsivat nimensä lukiessaan mainoksia ja todettuaan valitsemiensa nimien näyttävän hienoilta. Siitä syntyi sitten esimerkiksi nimet Vaarallinen papu, Persikkasäilyke, Sardiini, Tummapaahto ja Ravitseva. Morris taas oli ihana yrittäessään käyttäytyä kuin kiero kissa, mutta sisimmässään Morris kuitenkin paljasti välittävänsä rotista.

Vaikka kirjan idea ja hahmot olivat ihan hauskoja ja hahmot hyviä, jotenkin tämä kirja ei oikein iskenyt. Kirja ei naurattanut ihan niin paljon kuin muut Pratchettin kirjat ja jotenkin juoni poukkoili vähän liikaa minun makuuni.
Arvosana: 2/5

Terry Pratchett: Mahtava Morris ja sivistyneet siimahännät (The Amazing Maurice and His Educated Rodents)
Kiekkomaailma # 28
Karisto 2002
s. 287

30Koetus tilanne: 3229/30 000

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti