sunnuntai 27. tammikuuta 2013

Maria Turtschaninoff: Helsingin alla

Kuvan lähde: www.tammi.fi
Pidin valtavasti Turtschaninoffin edellisestä kirjasta Arra. Niinpä piti tämä hänen seuraava kirjansakin lukea varsinkin, koska sen juoni vaikutti takakannen perusteella hyvin mielenkiintoiselta.

Alva on hyvin varautunut tyttö. Hän tuntee kaikki mahdolliset pakoreitit Helsingin Kruununhaassa. Hänen on pakko muistaa jokaisen vastaantulijan kasvot. Muuten seuraa rangaistus. Ystäviä hän ei edes kaipaa. Vaikka Alva muistaa hyvin kaiken muun, elämänsä ensimmäsistä vuosista Alva ei muista mitään. Kun sitten hän törmää nahkatakkiseen Nideen, joka kertoo Alvan olevan Varjokuninkaan tytär. Varjokuningas hallitsee Helsingin alla sijaitsevaa Alistadia, jonne peikot, keijut, haltiat ja noidat pakenivat, kun ihmiset valtasivat heidän elintilansa.

Joel on ihastunut Alvaan. Kun hän lopulta uskaltaa pyytää tätä treffeille, tulee Nide ja vie Alvan Alistadiin. Joel seuraa Alvaa ja Nideä tietämättä millaiseen seikkailuun se hänet johtaa.

Ennen kirjan lukemista kuvittelin, että kirjan tapahtumat keskittyisivät Alistadiin. Väärässä olin. Loppujen lopuksi kirjassa päädytään seikkailemaan ympäri Suomea aina Lappia myöten. Alistadi oli mielenkiintoinen maailma. Pidin erityisesti siitä, että kirjan yliluonnolliset hahmot olivat suomalaisia ja varsinkin peikot olivat suuressa osassa. Vaikka eivät nekään olleet ihan sellaisia millaisiksi peikot yleensä ajatellaan.

"Eivät he ole sellaisia kuin teidän saduissanne. Kansanperinteestä saa paremman ja tarkemman kuvan heistä. Niin kuin kaikista meikäläisistä. Peikot ovat pitkiä ja tyylikkäitä, monesti paljon kauniimpia kuin ihmiset." Adilla huokaisi. "Heitä on vaikea vastustaa, vaikka he eivät edes vääristäisi katsojan katsetta. He ovat normaalia pidempiä, heillä on suipot korvat ja niissä tupsut, ja heillä on yhteenkasvaneet kulmakarvat. Ja häntä luonnollisesti, ja he rakastavat kaikenlaisia koruja. He ovat ketteriä ja voimakkaita ja heillä on suunnaton ruokahalu.
(Helsingin alla s. 148-149)

Helsingin alla on erityisesti seikkailu, vaikka mukana on myös kolmiodraamaa Alvan, Niden ja Joelin välillä. Se ei kuitenkaan ole häiritsevän suuressa osassa. Ja toisaalta peikko mukana kolmiodraamassa on mukavaa vaihtelua kaikkien vampyyrien ja ihmissusien joukkoon. 

Helsingin alla oli vauhdikas ja mukaansatempaava kirja. Alvan, Joelin ja Niden suhteesta toisiinsa oli mielenkiintoista lukea ja vaikka vähän petyin siihen miten tämä kolmiodraama ratkaistiin, niin se ei silti pilannut koko kirjaa. Ja minä niin pidän tällaisista sadunomaisista kirjoista, jollaisia Turtschaninoff on kirjoittanut.
Arvosana: 4/5

Maria Turtschaninoff: Helsingin alla (Underfors)
Tammi 2012
s. 493

Vaikka kirjassa seikkailtiin muuallakin Suomessa, niin suurin osa tapahtumista sijoittui silti Helsinkiin (tai sen alle), joten Oi maamme Suomi -haasteeseen saan valloitettua Uudenmaan.

30Koetus tilanne: 2942/30 000


1 kommentti:

  1. Tämä on keikkunut lukulistallani jo kauan. Mukavaa että saadaan tällaista "Suomikummaa" nuorille ja nuorenmielisille! :)

    VastaaPoista