sunnuntai 13. tammikuuta 2013

Katja Kettu: Kätilö

Kuvan lähde: www.wsoy.fi
Kätilö päätyi lukulistalleni melkein heti sen ilmestymisen jälkeen, mutta vasta nyt sain sen käsiini.

Villisilmäksi kutsuttu kätilö rakastuu vuonna 1944 saksalaiseen SS-upseerin Johan Angelhurstiin. Villisilmä rakastuu mieheen heti ja hankkiutuu töihin leirille, jolle Johan on komennettu kaivamaan kuoppaa. Mutta Villisilmä on päättänyt saada Johanin itselleen hinnalla millä hyvänsä. Johanilla on kyllä muitakin ottajia esimerkiksi Näkkälän Lispet, joka tämäkin ilmaantuu leirille.

Kätilö ei ollut iloinen kirja. Kirjan päähenkilö Villisilmä ei ole mitenkään pidetty hahmo ja kirjan kuluessa ymmärtää kyllä miksi. Myöskään Johan ei ollut mies kaikista parhaimmasta päästä. Kirjan kieli on aika rivoa, mutta toisaalta se sopi kirjan tunnelmaan ja varsinkin Villisilmän persoonaan hyvin. Koskaan ennen en ole mitään tälläistä kirjaa lukenut. Kirjan rakenne hämmensi minua aluksi. Kirja alkoi keskeltä tapahtumia, mutta sitten palattiin alkuun. Koko kirjan ajan hypittiin kesän ja syksyn sekä alkutalven tapahtumien välillä. Se oli aluksi vähän sekavaa, mutta lopulta tulin siihen tulokseen, että se oli oikeastaan ihan hyvä ratkaisu. Pidin myös siitä, että tapahtumia kerrottiin paitsi Villisilmän myös Johanin näkökulmasta.

Kätilön juoni oli mielenkiintoinen, vaikka henkilöt eivät herättäneet myöstätuntoani. Kaiken kaikkiaan Kätilö oli melko vaikuttava lukukokemus, vaikka ihan lempikirjojeni joukkoon se ei yllä. Ymmärrän silti hyvin miksi sitä on kehuttu niin paljon.
Arvosana: 3/5

Katja Kettu: Kätilö
WSOY 2011
s. 348

Päätin osallistua Oi maamme Suomi haasteeseen. Jos se innostaisi enemmän tarttumaan kotimaiseen kirjallisuuten. Haasteessa on tarkoitus lukea kirjallisuutta Suomen eri maakunnista. Kätilöllä saan Lapin valloitettua.

30Koetus tilanne: 1512/30 000

1 kommentti:

  1. En ole vielä itse uskaltautunut tätä kirjaa lukemaan. Ensinnäkin juuri siksi että arvasinkin ettei tämä ole hirveän iloinen kirja. Toiseksi kirjaa on ylistetty kaikkialla, joten odotukseni ovat hurjan korkealla. Postauksesi jälkeen tämän kirjan pariin on ehkä helpompi lähteä kun odotukset tulivat pikkuisen alaspäin.

    VastaaPoista