sunnuntai 21. huhtikuuta 2013

Lauren Oliver: Kuin viimeistä päivää

Ihastuin Lauren Oliverin kirjoittamiin Deliriumiin ja Pandemoniumiin. Se sai minut kokeilemaan myös tätä kirjaan. Takakannen perusteella kirja vaikuttikin hyvin mielenkiintoiselta.

Samantha Kingston kuuluu koulun suosituimpiin tyttöihin, hänellä on poikaystävä, josta on unelmoinut, ja tietenkin maailman parhaat kaverit. Elettyään erään hyvin tavallisen päivän Samin elämä muuttuu. Hän nimittäin joutuu onnettomuuteen ja kuolee. Seuraavana aamuna Sam herää ja huomaa elävänsä elämänsä viimeistä päivää uudestaan ja uudestaan.

Se tapahtuu seuraavaksi. Kuoleman hetki on täynnä kuumuutta ja ääntä ja koko maailmaa suurempaa kipua, tunnen kärventävän lämmön joka halkaisee minut kahtia, se on polttavaa ja käristävää ja repivää, ja jos huutaminen olisi tunne, se tuntuisi tältä. 
Sitten ei mitään.
Tiedän, että jotkut teistä ovat sitä mieltä, että ansaitsin sen. Ehkä minun ei olisi pitänyt lähettää Julietille sitä ruusua tai kaataa bileissä juomaa hänen päälleen. Ehkä minun  ei olisi pitänyt kopsata Lauren Lornetin koevastauksia. Ehkä Kentille ei olisi pitänyt puhua siihen tapaan. Jotkut teistä varmaan ajattelevat, että ansaitsin kohtaloni, koska aioin mennä Robin kanssa loppuun asti - enkä siis aikonut säästää itseäni avioliittoon.
Mutta ennen kuin alatte syytellä, haluan kysellä:  toiminko minä todella niin pahasti? Niin pahasti, että ansaitsin kuolla? Niin pahasti, että ansaitsin kuolla sillä tavalla? Toiminko minä tosiaan niin paljon pahemmin kuin ihmiset yleensä?
Niin paljon pahemmin kuin sinä?
Mieti sitä.
(Kuin viimeistä päivää s.72-73)

Sam ja hänen kaverinsa olivat alussa todella ärsyttäviä ja aluksi tuntui siltä, että jaksaako tätä lukea. Sam oli vielä astetta ärsyttävämpi siksi, että Samia on kiusattu ennen hänen nousuaan suosituksi. Silti hän osallistuu toisten kiusaamiseen, vaikka tietää miltä se tuntuu. Kirja on kuitenkin kavutarina, joten vähitellen Samia alkaa kuitenkin ymmärtämään, vaikka missään vaiheessa en hänestä pahemmin alkanut välittämään. Kiinnostavimmaksi asiaksi kirjassa nousikin se miten Samin tekemiset vaikuttivat toisten elämään. Miten pienet merkityksettömiltä tuntuvat teot voivat pilata toisten elämän.

Kuin viimeistä päivää kertoo mielenkiintoisen ja surullinen tarina nuorten elämästä ja julmuudesta. Varsinkin viimeisen päivän kuvaus kosketti. Tapahtumat oli kerrottu koukuttavasti ja koko ajan teki mieli lukea vähän lisää. Suosittelen kyllä lukemaan, jos nuorten elämästä kertovista kirjoista tykkää.
Arvosana: 4/5

Lauren Oliver: Kuin viimeistä päivää
Englannin kielinen alkuteos: Before I Fall
WSOY 2010
s. 412

30Koetus tilanne: 10 824 / 30 000

3 kommenttia:

  1. Ajattelin lukea tämän sitten, kun olen saanut Delirium-trilogian viimeisen osan luettua (on tällä hetkellä varauksessa kirjastosta). Olen myös pitänyt paljon sen sarjan kirjoista ja tämänkin Oliverin kirjan idea kuulostaa niin mielenkiintoiselta, että haluan tämän lukea.

    VastaaPoista
  2. Tämä kirja oli hyvä ja ajatuksia herättävä :)

    VastaaPoista
  3. Oho, olet lukenut tämän ihan samaan aikaa minun kanssa. Huikean hyvä kirja.

    VastaaPoista